ΑΘΗΝΑ
06:15
|
07.05.2024
Οι δύο ηγέτες επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους σε «έναν ελεύθερο, ανοικτό, δίχως αποκλεισμούς, και ανθεκτικό Ινδο-Ειρηνικό».
Οι ηγέτες ΗΠΑ και Ινδίας μετά τη συνάντησή τους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συμφωνία επίλυσης της τελευταίας διμερούς εμπορικής σύγκρουσης κατέληξαν απόψε οι ηγέτες ΗΠΑ και Ινδίας σε συνάντηση που είχαν στο Νέο Δελχί, ώρες πριν την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 πιο πλούσιων χωρών (G20) στο Νέο Δελχί.

Μετά τη συνάντηση που είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας  ως μέσο για ένα «σημαντικό στάδιο» στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι δύο ηγέτες επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους σε «έναν ελεύθερο, ανοικτό, δίχως αποκλεισμούς, και ανθεκτικό Ινδο-Ειρηνικό» ως μέλη της Συμμαχίας  Quad  στην οποία συμμετέχουν επίσης Αυστραλία και Ιαπωνία.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ-Ινδίας από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι.

Στην κοινή διακήρυξη οι ΗΠΑ εκφράζουν την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της Ινδίας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2028-2029 επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη «ενίσχυσης και μεταρρύθμισης του πολυμερούς» διεθνούς συστήματος «ώστε να αντανακλά τις σύγχρονες πραγματικότητες».

Επίσης, οι ΗΠΑ έδωσαν συγχαρητήρια στην Ινδία για την πρόσφατη επιτυχή προσσελήνωση ινδικού διαστημοπλοίου στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα