ΑΘΗΝΑ
07:53
|
03.05.2024
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν εκτελέσει περισσότερους από 100 ανθρώπους φέτος, σημειώνοντας ένα νέο ορόσημο.
Σημαία της Σαουδικής Αραβίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν εκτελέσει περισσότερους από 100 ανθρώπους φέτος, σημειώνοντας ένα νέο ορόσημο που η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι αποκαλύπτει την «ανατριχιαστική περιφρόνηση του δικαιώματος στη ζωή», αναφέρει το Middle East Monitor.

Την Πέμπτη, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε έναν εκτοπισμένο θρησκευόμενο κάτοικο με την κατηγορία της δολοφονίας ενός Σαουδάραβα στην πρωτεύουσα Ριάντ, ανέφερε την Παρασκευή το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας (SPA).

Αυτό ανέβασε τον αριθμό των εκτελέσεων μέχρι στιγμής το 2023 σε 102 άτομα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, με βάση επίσημα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων 33 ατόμων που εκτελέστηκαν για καταδίκη σε υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 147 θανατικές ποινές το 2022.

Η SPA δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης, σημειώνοντας ότι το Βασίλειο συχνά εκτελεί θανατικές ποινές με αποκεφαλισμό.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι αυτές οι εκτελέσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες του Βασιλείου να βελτιώσει την εικόνα του εγκρίνοντας κοινωνικές και οικονομικές τροποποιήσεις ως μέρος του αναμορφωτικού προγράμματος Vision 2030.

«Σε σαφή αντίθεση με τις επανειλημμένες υποσχέσεις της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει τη χρήση της θανατικής ποινής, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν ήδη εκτελέσει 100 ανθρώπους φέτος, αποκαλύπτοντας την ανατριχιαστική περιφρόνησή τους για το δικαίωμα στη ζωή», δήλωσε η Διευθύντρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας, Χέμπα Μοράγιεφ, σε ανακοίνωση της Παρασκευής.

Η Μοράγιεφ επεσήμανε: «Το ανελέητο όργιο δολοφονιών των αρχών εγείρει σοβαρούς φόβους για τις ζωές των νεαρών ανδρών που καταδικάζονται σε θάνατο που ήταν κάτω των 18 ετών την εποχή των εγκλημάτων. Μόνο τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία εκτελούσε κατά μέσο όρο τέσσερα άτομα την εβδομάδα».

Σύμφωνα με την Αμνηστία, το 2022, η Σαουδική Αραβία κατέλαβε την τρίτη θέση στον κατάλογο των χωρών που εκτελούν θανατικές ποινές παγκοσμίως.

Η Σαουδική Αραβία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 εκτελέσεις από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο βασιλιάς Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ το 2015, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Reprieve και του Ευρωπαϊκού-Σαουδικού Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Εξήντα εννέα θανατικές ποινές εκτελέστηκαν το 2021, 27 εκτελέσεις το 2020 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας COVID και 187 το 2019.

Στα τέλη του περασμένου έτους, επαναλήφθηκαν οι θανατικές ποινές εναντίον εκείνων που καταδικάστηκαν για εγκλήματα ναρκωτικών μετά από αναστολή των εκτελέσεων για περίπου τρία χρόνια. Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη εκτελέσει δύο άτομα φέτος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι έχει: «Τεκμηριώσει πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι αρχές έχουν καταδικάσει ανθρώπους σε θάνατο για οτιδήποτε, από μερικά tweets έως αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, μετά από κατάφωρα άδικες δίκες που υπολείπονταν κατά πολύ των διεθνών προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα