ΑΘΗΝΑ
09:37
|
19.05.2024
Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602.
Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποβιβάζει απεγκλωβισμένους πολίτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602.

Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 448 άτομα μεταξύ των οποίων:

–               2 Λόχοι της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, διόπτρες νυκτός, drone, πλήρη υλικά C2, με δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα.

–               42 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού.

–               1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα.

–               36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.

–               68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας.

–               16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ).

Για τον απεγκλωβισμό πολιτών έχουν διατεθεί:

●                    24 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113.

●                    14 ειδικά οχήματα Hummer.

●                    53 οχήματα γενικής χρήσης.

●                    4 λεωφορεία.

●                    3 Mini Bus.

●                    2 ασθενοφόρα.

●                    14 μηχανήματα Μηχανικού.

●                    4 επικαθήμενα οχήματα

●                    12 αρματοφορείς.

●                    66 λέμβοι.

●                    6 οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 λέμβοι τύπου LCB.

Ακόμη, έχουν διατεθεί 2 δύο Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 kVA στην Λάρισα για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας, 200 κουβέρτες για την Φαρκαδόνα Τρικάλων, 40 κουβέρτες για τον Παλαμά Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για τον δήμο Καρδίτσας, 400 στρώματα για τον Δήμο Καρδίτσας, 210 ράντζα εκστρατείας ενώ έχουν διατεθεί και χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.

Επίσης, έχει γίνει τοποθέτηση γέφυρας Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ αντίστοιχες γέφυρες είναι σε ετοιμότητα τοποθέτησης στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας από κλιμάκια της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.

Στον Παγασητικό Κόλπο βρίσκονται μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό.

Επιχειρούν 5 ελικόπτερα Έρευνας Διάσωσης,  2 ελικόπτερα CH-47D CHINOOK και 3 ελικόπτερα UH-1H.

Σε ετοιμότητα μιας ώρας βρίσκονται 4 ελικόπτερα και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 ενώ σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών βρίσκεται ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονται 62 λεωφορεία, 15 μικρολεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 121 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί, 932 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων» σε ετοιμότητα δύο ωρών, 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ) αλλά και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.

Πυροσβεστική: 350 διασώσεις ατόμων έχουν γίνει από το πρωί στη Θεσσαλία

Σε 350 διασώσεις έχουν προχωρήσει επίγειες και εναέριες δυνάμεις από τις 7 το πρωί μέχρι πριν από λίγο όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που έγινε από το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία.

Συνολικά, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, από τις 7 το πρωί της Τρίτης (5/9) έως τις 7 το πρωί του Σαββάτου (9/9) έχουν πραγματοποιηθεί 2806 διασώσεις πολιτών ενώ έχουν καταγραφεί 7700 συμβάντα.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι συνεχείς και αδιάλειπτες είναι οι επιχειρήσεις με ελικόπτερα και πλωτά μέσα για διασώσεις πολιτών καθώς επίσης και με drone για παροχή τροφής, νερού, κλινοσκεπασμάτων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπου δεν υπάρχει ευκολία πρόσβασης.

Επιπρόσθετα ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι τις τελευταίες ώρες ο ποταμός Πηνειός υπερχειλίζει στις χαμηλότερα υψομετρικές περιοχές και ειδικότερα όσο πλησιάζουμε στις εκβολές του και πιο συγκεκριμένα προς την ανατολική και νότια πλευρά, δηλαδή την δίοδο προς τη λίμνη Κάρλα καθώς επίσης και στις βορειοανατολικές εκβολές του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως σημείωσε έχουν εκδοθεί πέντε μηνύματα από το 112 και πιο συγκεκριμένα:

– 14:08 για απομάκρυνση των κατοίκων από Ομορφοχώρι προς Πλατύκαμπο.

– 15:45 προειδοποιητικό μήνυμα ετοιμότητας για τους κατοίκους των περιοχών Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός.

– 16:02 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγγαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί-Λουτρό και Κουλούρα.

– 16:59 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι και Μελισσά.

– 17:18 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή.

«Κυρίες και κύριοι παραμένουμε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Εφαρμόζουμε και ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών για τη δική μας ασφάλεια. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση» κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στους 7 οι αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Daniel

Στους επτά ανέβηκε ο αριθμός των αγνοουμένων από την κακοκαιρία Daniel σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Ειδικότερα:

1. Από 5-09-2023, αγνοείται ένας (1) 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου

2. Από 06-09-2023 αγνοείται ένας (1) 77χρονος στο Πάλτση Πηλίου

3. Από 7-09-2023 αγνοούνται δύο (2) Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου

4. Στις 09-09-2023, αγνοείται ένας (1) ανάμεσα στους οικισμούς ‘Αγιος Δημήτριος και Πέτρινο.

5. Στις 09-09-2023, αγνοούνται δύο (2) άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιος της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Απεγκλωβισμός 58 ατόμων από την παραλία Χορευτό Μαγνησίας

Υπο το συντονισμό Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης του λιμενικού πραγματοποιήθηκε απεγκλωβισμός 58 ατόμων από την παραλία Χορευτό Μαγνησίας από ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού. Όλα τα άτομα σύμφωνα με το λιμενικό σώμα μεταφέρονται στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Στην αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης στην περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά άμεσα η κυβέρνηση

Στην αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, (πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κ.λπ.) στην περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά άμεσα η κυβέρνηση. Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει τα εξής: «Σε συνέχεια της Υπουργικής απόφασης με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμών, κατασχέσεων κλπ) στην ίδια Περιφέρεια, από την 7η Σεπτεμβρίου 2023. Εκδόθηκαν επίσης σήμερα δύο ΚΥΑ για τη ρύθμιση δικονομικών θεμάτων από την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και αφρικανική σκόνη

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα