ΑΘΗΝΑ
04:44
|
04.05.2024
Εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων προσφύγων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την Πέμπτη μετά από συγκρούσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Ain Al-Hilweh στο νότιο Λίβανο.
Καπνός υψώνεται σε συγκρούσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Ain al-Hilweh στο Λίβανο, στη Βηρυτό στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. 20 άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στον παλαιστινιακό καταυλισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων προσφύγων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την Πέμπτη μετά από συγκρούσεις μεταξύ της Φατάχ και άλλων ένοπλων ομάδων στον προσφυγικό καταυλισμό Ain Al-Hilweh στο νότιο Λίβανο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sama.

Οι πρόσφυγες αναζήτησαν καταφύγιο σε τζαμιά και πάρκα, καθώς και στα κεντρικά γραφεία του δήμου της πόλης της Σιδώνας.

Σύμφωνα με το Sama, οι πρόσφυγες ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των κατοίκων του προσφυγικού καταυλισμού.

Ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Ιατρικής Εταιρείας Νάσερ Ατζράμ δήλωσε: «Ομάδες παραϊατρικών και βοήθειας αναπτύχθηκαν στους εκτοπισμένους πρόσφυγες», σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων προσφύγων έφτασε τους 1.200 την Πέμπτη.

Ο Ατζράμ εξήγησε ότι ορισμένοι από τους πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν, μειώνοντας τον αριθμό των εκτοπισμένων στην άκρη του καταυλισμού σε 700, προσθέτοντας ότι 20 πρόσφυγες τραυματίστηκαν.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι πολυβόλα και βαριές οβίδες χρησιμοποιήθηκαν στις ένοπλες συγκρούσεις της Πέμπτης στον προσφυγικό καταυλισμό.

Ο ΟΗΕ καλεί για κατάπαυση του πυρός στον προσφυγικό καταυλισμό της Παλαιστίνης στο Λίβανο

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ζήτησαν την Παρασκευή από τις παλαιστινιακές ομάδες στον προσφυγικό καταυλισμό Ain Al-Hilweh στο νότιο Λίβανο να σταματήσουν το πυρ και να εγκαταλείψουν αμέσως τα σχολεία της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA), μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

«Προτρέπω τις ένοπλες ομάδες να σταματήσουν τις μάχες στο στρατόπεδο Ain Al-Hilweh και να εκκενώσουν αμέσως τα σχολεία της UNRWA», τόνισε σε δήλωσή του ο μόνιμος συντονιστής και συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τον Λίβανο Ιμράν Ρίζα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος Φατάχ και άλλων ένοπλων ομάδων ξέσπασαν ξανά αργά την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο Anadolu ότι οι συγκρούσεις ηρέμησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, αλλά η κατάσταση παραμένει ευάλωτη σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Ρίζα τόνισε στην έκκλησή του προς τις μαχόμενες ομάδες ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στον καταυλισμό και η κατάληψη σχολείων της UNRWA «απειλούν το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση».

Πρόσθεσε ότι ένοπλες ομάδες κατάληψης των οκτώ σχολείων της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό: «Αποτρέπει την πρόσβαση σχεδόν 6.000 παιδιών που πρόκειται να ξεκινήσουν τη σχολική τους χρονιά».

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, πολυβόλα και βαριές οβίδες χρησιμοποιήθηκαν στις ένοπλες συγκρούσεις της Πέμπτης στον προσφυγικό καταυλισμό, αναγκάζοντας εκατοντάδες πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό εν μέσω σφοδρών πυρών.

Στις 29 Ιουλίου, στο στρατόπεδο σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ισλαμικών ομάδων και παλαιστινιακών δυνάμεων που συνδέονται με το κίνημα Φατάχ, οι οποίες άφησαν πίσω τους 11 νεκρούς και περισσότερους από 40 άλλους τραυματίες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Το Ain Al-Hilweh ιδρύθηκε το 1948 και είναι ο μεγαλύτερος καταυλισμός Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο, με 50.000 εγγεγραμμένους ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, αν και ανεπίσημες στατιστικές αναφέρουν τον πληθυσμό του καταυλισμού σε 70.000.

Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο υπολογίζεται σε περίπου 200.000, κατανεμημένους σε 12 στρατόπεδα, τα περισσότερα από τα οποία ελέγχονται από παλαιστινιακές φατρίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα