ΑΘΗΝΑ
17:08
|
27.04.2024
Ο τυφώνας Lee αναμενόταν να κινηθεί πολύ βόρεια του Πουέρτο Ρίκο και των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ αυτό το Σαββατοκύριακο.
Μια σύνθετη εικόνα δείχνει τον τυφώνα Lee να κινείται προς την Καραϊβική μετά την ένταση σε μια μεγάλη καταιγίδα, 8 Σεπτεμβρίου 2023. Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τυφώνας Lee, μια ισχυρή καταιγίδα κατηγορίας 3, αναμενόταν να κινηθεί πολύ βόρεια του Πουέρτο Ρίκο και των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες συνθήκες παραλιών στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ από την Κυριακή, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ το Σάββατο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Lee, που βρίσκεται περίπου 565 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά των βόρειων νησιών Leeward, φυσούσε ανέμους ταχύτητας 185 km/h, είπε το Κέντρο. Η καταιγίδα κινούνταν δυτικά-βορειοδυτικά με 19 km/h, αλλά η ταχύτητά της προς τα εμπρός αναμενόταν να μειωθεί σημαντικά, ανέφερε το κέντρο.

Ο μετεωρολόγος είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποιο επίπεδο επιπτώσεων, αν υπάρχουν, θα μπορούσε να έχει ο Lee κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, του Ατλαντικού Καναδά ή των Βερμούδων στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ειδικά καθώς αναμένεται να επιβραδυνθεί στον νοτιοδυτικό Ατλαντικό.

«Επικίνδυνα ρεύματα surf και rip αναμένεται να ξεκινήσουν κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ την Κυριακή και τη Δευτέρα και να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», είπε το Κέντρο.

Ο Lee είχε ενταθεί σε μια επικίνδυνη καταιγίδα κατηγορίας 5 νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το υψηλότερο βήμα στην κλίμακα του ανέμου Saffir-Simpson, πριν υποβαθμιστεί σε τυφώνα κατηγορίας 3.

Οι καταιγίδες της κατηγορίας 5 μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές και να καταστρέψουν ένα υψηλό ποσοστό κατοικιών, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Καταστρέφουν επίσης καλώδια ρεύματος και δέντρα και μπορούν να προκαλέσουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος για εβδομάδες και να καταστήσουν τις περιοχές που χτυπούν ακατοίκητες για εβδομάδες, αν όχι περισσότερο.

«Οι διακυμάνσεις της έντασης είναι πιθανές τις επόμενες μέρες, ωστόσο ο Lee αναμένεται να παραμείνει ισχυρός τυφώνας μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε.

Η αποφυγή του Πουέρτο Ρίκο θα ήταν καλά νέα για την επικράτεια των ΗΠΑ, η οποία έχει δει την υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας να ισοπεδώνεται από τις πρόσφατες καταιγίδες με ορισμένες ορεινές κοινότητες να χάνουν ρεύμα για σχεδόν ένα χρόνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα