ΑΘΗΝΑ
01:30
|
02.05.2024
Ένας Τούρκος επικεφαλής ενός ανταλλακτήριου κρυπτονομισμάτων και τα δύο αδέρφια του έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 11.196 ετών για εξαπάτηση επενδυτών εκατ. δολαρίων.
Φαρούκ Φατίχ Οζέρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Τούρκος επικεφαλής ενός ανταλλακτήριου κρυπτονομισμάτων και τα δύο αδέρφια του έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 11.196 ετών για εξαπάτηση επενδυτών εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το BBC.

Ο Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, 29 ετών, κατέφυγε στην Αλβανία το 2021 με περιουσιακά στοιχεία επενδυτών μετά την ξαφνική κατάρρευση του χρηματιστηρίου Thodex του.

Εκδόθηκε πίσω στην Τουρκία τον Ιούνιο και κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και οργανωμένο έγκλημα.

Ο Οζέρ είπε στο δικαστήριο ότι «δεν θα είχε ενεργήσει τόσο ερασιτεχνικά» εάν η πρόθεσή του ήταν εγκληματική, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Είμαι αρκετά έξυπνος για να ηγούμαι οποιουδήποτε ιδρύματος στη Γη», ανέφερε το πρακτορείο Anadolu.

«Αυτό είναι εμφανές σε αυτήν την εταιρεία που ίδρυσα σε ηλικία 22 ετών».

Η σύντομη δίκη στην Κωνσταντινούπολη έκρινε επίσης ένοχους για τις ίδιες κατηγορίες την αδελφή του Σεράπ και τον αδελφό του Γκιουβέν.

Τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν χωριστά για πολλαπλά εγκλήματα σε βάρος 2.027 θυμάτων, γεγονός που οδήγησε στον συνολικό αριθμό των ετών στην απόφαση.

Τέτοιες έκτακτες ποινές φυλάκισης είναι συνηθισμένες στην Τουρκία μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής το 2004.

Ο Αντνάν Οκτάρ, ένας ιεροκήρυκας της τηλεόρασης, καταδικάστηκε σε 8.658 χρόνια το 2022 για απάτη και σεξουαλικά εγκλήματα. Δέκα από τους οπαδούς του έλαβαν την ίδια ποινή.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να καταδικαστεί ο Οζέρ σε 40.562 χρόνια φυλάκιση, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Τούρκοι άρχισαν να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα ως άμυνα έναντι μιας βαθιάς διολίσθησης της αξίας της λίρας που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Η Thodex ιδρύθηκε το 2017 και έγινε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της χώρας για εικονικά νομίσματα.

Ο Οζέρ κέρδισε εθνική φήμη ως οικονομικός μάγος και ολοκλήρωσε τον δρόμο του στο κατεστημένο με τη σχέση φιλίας με εξέχουσες φιλοκυβερνητικές προσωπικότητες.

Ωστόσο, η πλατφόρμα κατέρρευσε ξαφνικά τον Απρίλιο του 2021. Τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών εξαφανίστηκαν και ο Οζέρ κρύφτηκε.

Συνελήφθη πέρυσι στην Αλβανία με διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ και εκδόθηκε μετά από μακρά δικαστική διαδικασία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως ότι ο Οζέρ είχε διαφύγει με περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το κατηγορητήριο του εισαγγελέα, ωστόσο, υπολογίζει τις συνολικές ζημίες για τους επενδυτές της Thodex σε 356 εκατομμύρια λίρες.

Το ποσό αυτό άξιζε περίπου 43 εκατομμύρια δολάρια τη στιγμή της έκρηξης του χρηματιστηρίου.

Το ίδιο ποσό αξίζει τώρα περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και της κατάρρευσης της λίρας στις διεθνείς αγορές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα