ΑΘΗΝΑ
03:19
|
05.05.2024
Η Ρωσία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά, καθώς αυτό ενέχει κινδύνους, δήλωσε ο Ερντογάν.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, παραδόθηκαν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στις διεθνείς αγορές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά, καθώς αυτό ενέχει κινδύνους από την αύξηση της έντασης στην περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι, αναφέρει το TASS.

«Είχα την ευκαιρία στη σύνοδο κορυφής να συζητήσω λεπτομερώς τη συμφωνία για τα σιτηρά. [Η συμφωνία] Κατέστησε δυνατή την αποφυγή μιας επισιτιστικής κρίσης στον κόσμο. Όπως γνωρίζετε, παρατάθηκε τρεις φορές. Τριάντα τρία εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παρασχέθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η διαδικασία χωρίς τη Ρωσία θα είναι απίθανο να είναι βιώσιμη. Η Ρωσία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη διαδικασία του σιταριού. Δεν πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή», είπε.

Στις 17 Ιουλίου, η Ρωσία αρνήθηκε να συνεχίσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επιτεύχθηκε πριν από ένα χρόνο για να διασφαλιστούν οι ασφαλείς εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία προέβλεπε επίσης τη δημιουργία συνθηκών για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία. Η Μόσχα εξήγησε την απόσυρσή της από τη συμφωνία με τη μη εφαρμογή του μέρους της συμφωνίας που αφορούσε τις ρωσικές εξαγωγές στην παγκόσμια αγορά.

Εκτός από αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε επανειλημμένα το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών από την Ουκρανία είχε αποσταλεί σε ευρωπαϊκές χώρες ενώ βάσει της συμφωνίας επρόκειτο να πάει στις φτωχότερες χώρες. Ωστόσο, η Μόσχα δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει τη συμμετοχή της στη συμφωνία μόνο όταν εφαρμοστούν όλες οι υποχρεώσεις που αφορούν τη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα