ΑΘΗΝΑ
23:34
|
11.05.2024
Οι οικονομικές συνέπειες από την πρωτοφανή καταστροφή θα επηρεάσουν τη ζωή των κατοίκων για πολλά χρόνια.
Η Καρδίτσα βυθισμένη στο νερό, κακοκαιρία Daniel
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη και εύλογη ανησυχία προκαλούν οι συνέπειες από τις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel σε μία περιοχή με ισχυρή πρωτογενή παραγωγή που συμβάλλει με 5,2% στο ΑΕΠ όπως είναι η Θεσσαλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι (το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα το 2019 και για τα δύο προϊόντα) ( στα βιομηχανικά φυτά (38% της παραγωγής βαμβακιού, 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας)  σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5%, καρύδια 26,3%).

Παράλληλα, όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος (ΕΛΣΤΑΤ, 2019).

Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή γεολογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα ότι ο πλούσιος θεσσαλικός κάμπος θα χρειαστεί μια πενταετία για να καταστεί ξανά γόνιμος. Το πλήγμα θα είναι τεράστιο με άμεσες επιπτώσεις στην εγχώρια αλυσίδα τροφοδοσίας, καθώς θάφτηκε στις λάσπες το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας και ένα ποσοστό 15% της εγχώριας κτηνοτροφίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι 150.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Ελεύθερος ο πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης της Κολομβίας Σαλβατόρε Μανκούσο

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

Μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αλληλεγγύης ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστίνιων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα