ΑΘΗΝΑ
15:49
|
05.05.2024
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε την Κυριακή ότι η σχέση της Ιταλίας με την Κίνα είναι πιο βαθιά από την Πρωτοβουλία Belt and Road.
Τζόρτζια Μελόνι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε την Κυριακή ότι η σχέση της Ιταλίας με την Κίνα είναι πιο βαθιά από την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση για το αν θα αποχωρήσει από το BRI δεν έχει ακόμη ληφθεί, μεταδίδει το Reuters.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι η Ιταλία θα αποχωρήσει από το BRI και αντ’ αυτού θα επιδιώξει να αναζωογονήσει μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Κίνα, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, την οποία υπέγραψε για πρώτη φορά το 2004.

Η Ιταλία είναι το μόνο έθνος της G7 που έχει υπογράψει το BRI, ένα παγκόσμιο σχέδιο εμπορίου και υποδομών, βασισμένο στο πρότυπο του παλιού Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε την αυτοκρατορική Κίνα με τη Δύση.

Η Ιταλία έχει την προεδρία της G7 το επόμενο έτος και η αναδιατύπωση της σχέσης της με το Πεκίνο θα καθησυχάσει τους δυτικούς συμμάχους της, που φοβούνται την κινεζική επιρροή, ενώ θα μειώσει τον κίνδυνο αντίδρασης από το Πεκίνο.

«Υπάρχουν ευρωπαϊκά έθνη που τα τελευταία χρόνια δεν ήταν μέρος του Belt and Road, αλλά μπόρεσαν να σφυρηλατήσουν πιο ευνοϊκές σχέσεις (με την Κίνα) από ό, τι καταφέραμε μερικές φορές», είπε η Μελόνι σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της G20, της συνόδου κορυφής των μεγάλων οικονομιών του κόσμου στο Νέο Δελχί.

Η Μελόνι συνάντησε τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ το Σάββατο στο περιθώριο της G20 και περιέγραψε τις συνομιλίες ως ευγενικές και εποικοδομητικές.

«Το θέμα είναι πώς θα εγγυηθούμε μια εταιρική σχέση που είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, αφήνοντας στην άκρη την απόφαση που θα λάβουμε για το BRI», πρόσθεσε.

Η Μελόνι είπε ότι οι Κινέζοι της είχαν ανανεώσει μια πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο, αλλά δεν είχε οριστεί ημερομηνία.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει επίσης προσκληθεί σε ένα φόρουμ BRI που θα φιλοξενήσει η Κίνα τον Οκτώβριο, πρόσθεσε.

Ιταλοί πολιτικοί αμφισβήτησαν την αξία της συμφωνίας BRI που υπέγραψε μια προηγούμενη κυβέρνηση το 2019.

Στη δήλωσή του το Σάββατο, το γραφείο της Μελόνι ανέφερε την 20ή επέτειο του επόμενου έτους μιας ξεχωριστής Παγκόσμιας Στρατηγικής Συνεργασίας που υπογράφηκε από την Κίνα και μια κυβέρνηση υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2004.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα