ΑΘΗΝΑ
11:38
|
18.05.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.
Τζο Μπάιντεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, προσθέτοντας ότι οι οικονομικές διακυμάνσεις του Πεκίνου δεν θα το οδηγήσουν στην εισβολή στην Ταϊβάν, μεταδίδει το Reuters.

Ο Μπάιντεν είπε ότι συναντήθηκε με τον Νο. 2 του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, στην ετήσια σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί. Οι συνομιλίες ήταν η υψηλότερη συνάντηση μεταξύ των δύο δυνάμεων εδώ και σχεδόν 10 μήνες από τότε που ο Μπάιντεν και ο Σι μίλησαν στην περσινή G20 στην Ινδονησία.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ, ο οποίος ανέλαβε τη δεύτερη θέση της χώρας τον Μάρτιο, παρευρέθηκε στη συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών στη θέση του Σι. Οι δύο ηγέτες δεν αναμενόταν να έχουν συνομιλίες στη G20, αλλά οι συναντήσεις χωρίς σενάριο στις συνόδους κορυφής είναι συχνές.

«Η ομάδα μου, το επιτελείο μου εξακολουθεί να συναντά τους ανθρώπους του προέδρου Σι και το υπουργικό συμβούλιο του», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. «Συναντήθηκα με το Νο. 2 πρόσωπό του στην Ινδία σήμερα».

Πρόσθεσε: «Μιλήσαμε για σταθερότητα» και για το Νότιο Ημισφαίριο. «Δεν ήταν καθόλου συγκρουσιακό».

Οι δύο υπερδυνάμεις προσπαθούν να ξεπαγώσουν τις σχέσεις φέτος μετά από μια διαμάχη για ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που πέταξε πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ, ενώ οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση έχουν κυριεύσει το Πεκίνο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βιετνάμ, ο Μπάιντεν υποστήριξε την οικονομία των ΗΠΑ ως την «ισχυρότερη» παγκοσμίως. Είπε στους δημοσιογράφους ότι η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται λόγω της αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας καθώς και των κινεζικών πολιτικών, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες πολιτικές.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της Κίνας «κρίση», αναφέροντας ζητήματα στον τομέα των ακινήτων και την υψηλή ανεργία των νέων. «Ένα από τα κύρια οικονομικά δόγματα του σχεδίου του δεν λειτουργεί καθόλου αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπάιντεν για τον Σι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Δεν είμαι χαρούμενος για αυτό, αλλά δεν λειτουργεί».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Έχει πολλά στο μυαλό του αυτή τη στιγμή».

Ο 80χρονος Δημοκρατικός κατευθύνεται σε μια προεδρική εκστρατεία επανεκλογής το 2024, όπου ο χειρισμός του για την οικονομία και τον πληθωρισμό έχει γίνει κεντρικό μέλημα των ψηφοφόρων.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1% το περασμένο τρίμηνο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αυξήσει απότομα τα επιτόκια για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στα επίπεδα-στόχους.

Τα εμπορικά στοιχεία του Αυγούστου έδειξαν ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας περιορίζουν τις μειώσεις τους, προσχωρώντας σε άλλους δείκτες που δείχνουν πιθανή σταθεροποίηση στην οικονομική ύφεση, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να τονώσουν τη ζήτηση και να αποτρέψουν τον αποπληθωρισμό.

Ο Λι είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο της για το 2023 περίπου 5%, αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η επιδείνωση της πτώσης των ακινήτων, η ασθενής καταναλωτική δαπάνη και η πτώση της πιστωτικής επέκτασης θα μπορούσαν να σημαίνουν χαμηλότερη ανάπτυξη.

ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να κρατήσει ανοιχτές τις επικοινωνίες με την Κίνα για να μειώσει την ένταση στις διεθνείς τριβές, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, του αυτοδιοικούμενου νησιού που διεκδικεί η Κίνα.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα προκαλέσει την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν», είπε ο Μπάιντεν για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. «Στην πραγματικότητα, το αντίθετο, μάλλον δεν έχει την ίδια ικανότητα που είχε πριν».

Περιέγραψε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως δύναμη του Ειρηνικού που δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από την περιοχή.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι πρόσφατες κινήσεις Κινέζων αξιωματούχων για τον περιορισμό της χρήσης iPhones της Apple (AAPL.O) που σχεδιάστηκαν στις ΗΠΑ από κρατικούς υπαλλήλους ισοδυναμούσαν με προσπάθεια «αλλαγής ορισμένων κανόνων του παιχνιδιού» στο εμπόριο.

«Είμαι ειλικρινής στην προσπάθειά μου να οικοδομήσω σωστή σχέση», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Μητσοτάκης: Το VMRO να αναφέρει τη χώρα μόνο ως Βόρεια Μακεδονία

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα