ΑΘΗΝΑ
19:31
|
02.05.2024
Έναν «τρίτο δρόμο», απέναντι στην διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας στην περιοχή, θέλει ο Γάλλος πρόεδρος.
Με την πρωθυπουργό της χώρας, Σέιχ Χασίνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Μπαγκλαντές βρίσκεται από χθες, Κυριακή, το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τη στρατηγική της Γαλλίας στον Ινδο-Ειρηνικό και να αντισταθμίσει την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

«Με βάση τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου, σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει έναν νέο ιμπεριαλισμό, θέλουμε να προτείνουμε έναν τρίτο δρόμο, χωρίς πρόθεση να εκφοβίσουμε τους εταίρους μας ή να τους οδηγήσουμε σε ένα μη βιώσιμο σχέδιο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, φθάνοντας στο Μπαγκλαντές, στην πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου εδώ και 33 χρόνια.

«Το Μπαγκλαντές ανακτά σταδιακά τη θέση του στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε επαινώντας αυτό που ονόμασε «τεράστια επιτυχία» της χώρας της Νότιας Ασίας, μιας ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας και του όγδοου πολυπληθέστερου έθνους του κόσμου με περισσότερους από 170 εκατομμύρια κατοίκους, το οποίο όμως βρίσκεται σε μια δύσκολη περιοχή όπου ανταγωνίζονται για ζώνες επιρροής ΗΠΑ και Κίνα.

Ο Μακρόν πρόκειται να έχει συνομιλίες με την πρωθυπουργό της χώρας, Σέιχ Χασίνα και να επισκεφθεί ένα μνημείο αφιερωμένο στον πατέρα της, τον πρώτο πρόεδρο του Μπαγκλαντές, Σεΐχη Μουτζιμπούρ Ραχμάν, πριν επιστρέψει στο Παρίσι.

Αρκετές δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανησυχία για το πολιτικό κλίμα στο Μπαγκλαντές ενόψει των γενικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, για την ανανέωση του νομοθετικού σώματος στο οποίο το κυβερνών κόμμα κυριαρχεί και το έχει μετατρέψει σε μηχανισμό «σφραγίδα».

Η επίσκεψη στη Ντάκα αποτελεί «πέραν των άλλων μια ευκαιρία για να εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις με μια χώρα που βιώνει ταχεία οικονομική ανάπτυξη… και η οποία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις συνεργασίες της», ανέφερε το γραφείο του προέδρου, πριν την επίσκεψη.

Η επίσκεψη του Μακρόν ακολουθεί ένα ταξίδι στον Ειρηνικό τον Ιούλιο στη γαλλική υπερπόντια επικράτεια της Νέας Καληδονίας, του Βανουάτου και της Παπούα Νέας Γουινέας, καθώς και μια ενδιάμεση στάση στη Σρι Λάνκα, στην οποία περιέγραψε τη στρατηγική του Ινδο-Ειρηνικού με στόχο την ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα