ΑΘΗΝΑ
15:26
|
06.05.2024
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη του 2024. «Οι ημερήσιοι τουρίστες γεμίζουν τους δρόμους και δεν αφήνουν χρήματα».
Τα διάσημα στον κόσμο κανάλια της Βενετίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην επιβολή ενός ημερήσιου τέλους, ύψους 5 ευρώ, αναμένεται να υιοθετήσει η δημοτική αρχή της Βενετίας στην Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.  Όλοι οι επισκέπτες, ηλικίας 14 ετών και άνω, θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό και να έχουν φροντίσει με προκράτηση για την είσοδό τους στην πόλη που συγκαταλέγεται στη λίστα με τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που κινδυνεύουν.

Το BBC, επικαλούμενο τον δημοτικό σύμβουλο αρμόδιο για θέματα Τουρισμού Σιμόνε Βεντουρίνι, αναφέρει ότι το πιλοτικό πρόγραμμα με το τέλος των €5 θα τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη του 2024. «Η Βενετία είναι μία από τις πόλεις της Ευρώπης με τις περισσότερες ημερήσιες επισκέψεις τουριστών… κι ως εκ τούτου υφίσταται όλες τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού», τόνισε ο Ιταλός δημοτικός σύμβουλος.

Ο Λουίτζι Μπρουνιάρο, δήμαρχος της Βενετίας, δήλωσε επίσης:

Η ρύθμιση των τουριστικών ροών σε ορισμένες περιόδους είναι απαραίτητη, αλλά αυτό δεν σημαίνει κλείσιμο της πόλης. Η Βενετία θα είναι πάντα ανοιχτή σε όλους.

Κάτοικοι, φοιτητές και παιδιά κάτω των 14 ετών θα εξαιρούνται από το πιλοτικό πρόγραμμα όπως και όσοι τουρίστες διανυκτερεύουν στην πόλη, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές. Να σημειωθεί πως το «πρόστιμο» θα αφορά μόνο τους ημερήσιους τουρίστες της Βενετίας.

Η επονομαζόμενη Γαληνοτάτη, μια πλωτή πόλη 7,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων το 2019 (προ πανδημίας) είχε υποδεχθεί στα στενά της έως και 13 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Ιταλίας. Ο αριθμός των τουριστών αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να ξεπεράσει κατά πολύ τα επίπεδα προ της πανδημίας του κορονοϊού. «Ο στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν οι ημερήσιοι τουρίστες να μην επιλέγουν τις μέρες αιχμής για την επίσκεψή τους στην πόλη μας», υποστήριξε ο Βεντουρίνι και πρόσθεσε, «θέλουμε να δοκιμάσουμε το μέτρο με το τέλος κι αν χρειαστεί να το βελτιώσουμε. Δεν έχουμε άλλα 40 χρόνια στη διάθεσή μας για να συζητάμε για το καλό της Βενετίας».

Η κοσμοσυρροή στην περιοχή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως ζητήματα καθαριότητας και βανδαλισμών. Ο Ματέο Σέκι, ο οποίος διαχειρίζεται μια ιστοσελίδα που διαφημίζει τη Βενετία, εκτιμά ότι οι ημερήσιοι ταξιδιώτες είναι το κυρίως πρόβλημα.

«Γεμίζουν τους δρόμους και δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου χρήματα στην πόλη. Εξαιτίας των πολλών επισκεπτών υπάρχουν και πολλές απαγορεύσεις για τους τουρίστες στη Βενετία. Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν με μαγιό ή χωρίς πουκάμισο ή να κάθονται στο έδαφος για να φάνε ή να πιούν. Επιβάλλονται πρόστιμα έως 500 ευρώ». Ο ίδιος φοβάται ότι με το εισιτήριο οι τουρίστες δεν θα συμπεριφερθούν καλύτερα, απλά θα το πληρώσουν. Πιστεύει επίσης ότι, αντί για το εισιτήριο εισόδου, ένας επιπλέον φόρος στα προϊόντα που αγοράζονται στη Βενετία θα ήταν πιο αποτελεσματικός.

Το θέμα της υπερπληθώρας των τουριστών πάντως συζητείται πάνω από 20 χρόνια στη Βενετία.

Η UNESCO προειδοποιεί ότι η Βενετία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνεύουν εν μέρει από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Βέλγιο: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα