ΑΘΗΝΑ
20:29
|
02.05.2024
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η συμμαχία που έφτιαξε ο γιος του τελευταίου Σάχη έχει διασπαστεί βαθιά.
Ο γιος του τελευταίου Σάχη του Ιράν, κάτοικος ΗΠΑ, Ρεζά Παχλαβί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τότε που η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 έβαλε τέλος στη μοναρχία των Παχλαβί, διακεκριμένοι Ιρανοί εξόριστοι επιδιώκουν να συγκροτήσουν μια συμμαχία που θα ενοποιήσει την υποστηριζόμενη από τη Δύση αντιπολίτευση. Αυτό φάνηκε προς στιγμήν να πετυχαίνει μετά από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων και των αναταραχών που ακολούθησαν τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) η αντιπολίτευση που πρόσφατα εμφανίστηκε ως ενωμένη έχει διχαστεί βαθιά.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ρεζά Παχλαβί, ο γιος του Σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, σχημάτισε τη Συμμαχία για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία στο Ιράν (ADFI) τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Η συμμαχία υποτίθεται ότι θα συγκέντρωνε στελέχη της αντιπολίτευσης σε ένδειξη αλληλεγγύης για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και των διαδηλωτών στο Ιράν που βγήκαν στους δρόμους, στις 16 Σεπτεμβρίου, για να καταγγείλουν την κυβέρνηση και την ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Λίγο μετά την ίδρυση του ADFI, η συμμαχία κυκλοφόρησε τη «Χάρτα της Μαχσά», η οποία προτάθηκε ως μια εναλλακτική χάρτα δικαιωμάτων που υποτίθεται πως θα διασφάλιζε τη μετάβαση του Ιράν σε μια κοσμική δημοκρατία.

Στο ADFI συμμετείχαν η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπάντι, η Αμερικανο-ιρανή Μασίχ Αλινετζάντ, ο Ιρανο-κούρδος Αμπντουλάχ Μοχταντί του κόμματος Komala και ο ακτιβιστής Χαμέντ Εσμαϊλιόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Εσμαϊλιόν, αποχώρησε από την ομάδα μόλις ένα μήνα μετά τη σύσταση της συμμαχίας, παρά το γεγονός ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των Ιρανών κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε όλη τη Δύση. Ο ακτιβιστής κατήγγειλε τη συμμαχία για «αντιδημοκρατικές μεθόδους».

Με τη σειρά τους, άλλα μέλη, ο Εμπάντι, η Αλινετζάντ και ο Μοχταντί , κατήγγειλαν επίσης τη συμμαχία και υποστήριξαν ότι «η κατάσταση έχει καταστήσει δύσκολη τη συνέχιση της αλληλεγγύης μας».

Ο βαθύτερος διχασμός, ισχυρίστηκε η ηθοποιός και ακτιβίστρια Ναζανίν Μπονιάντι που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα άρθρο που έγραψε για το IranWire, οφειλόταν στο γεγονός ότι «οι παλιές αντιπαλότητες -αριστεροί εναντίον δεξιών, μοναρχικοί εναντίον ρεπουμπλικανών– διευρύνθηκαν και βάθυναν» προσθέτοντας ότι « τελικά, η αντιπολίτευση αποδείχθηκε πιο διασπασμένη από το καθεστώς και ότι «όσο το καθεστώς είναι ενωμένο, και εμείς διχαζόμαστε, θα παραμένουν στην εξουσία».

Η Ναζανίν Μπονιάντι

Το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου υπογραμμίζει ότι με την πρώτη επέτειο των περσινών γεγονότων που συντάραξαν το Ιράν να πλησιάζει, «η ελπίδα για ενότητα έχει πλέον εξατμιστεί».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα