ΑΘΗΝΑ
19:26
|
28.04.2024
Οι διαδηλωτές ζήτησαν παύση πληρωμών προς το δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ενίσχυση των δομών υγείας, άμεσα αντιπλημμυρικά έργα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν απόψε στο κάλεσμα του Δικτύου Αγώνα και Αλληλεγγύης Λάρισας για συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες και πιο πριν τις φονικές πυρκαγιές αλλά και το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ωστόσο, και σε αυτή την κινητοποίηση προκλήθηκαν επεισόδια με ευθύνη των ΜΑΤ που επιχείρησαν να διαλύσουν την πορεία κάνοντας, απρόκλητα, χρήση δακρυγόνων και γκλομπς.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, το Δίκτυο Αγώνα και Αλληλεγγύης Λάρισας καταγγέλλει την ολοκληρωτική καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου και τις ανυπολόγιστες απώλειες σε σπίτια, ζώα, αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, υλικά και εξοπλισμό εκτιμώντας πως πρόκειται για σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση της πρωτογενούς παραγωγής στην περιοχή.

Επισημαίνουν την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική που τα ζυγίζει όλα στη λογική «κόστους-οφέλους» τονίζοντας:

«Το επικοινωνιακό παιχνίδι επίσημων ανακοινώσεων- πειθήνιων ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης) επιμένει σε αναφορές μόνο επιβεβαιωμένων νεκρών (μέχρι στιγμής αναφέρουν 15 νεκρούς και 2 αγνοούμενους) ενώ είναι διάχυτο το κλίμα δυσπιστίας. Καθώς περνούν οι μέρες άλλωστε, ενισχύεται η πεποίθηση ότι και δεν έχουν το μηχανισμό να αντεπεξέλθουν-γιατί δεν επενδύουν ποτέ σε ό,τι δεν αποφέρει κέρδος- αλλά και δεν θα επιδείξουν ιδιαίτερη ζέση στην αναζήτηση και διάσωση των φτωχών, αρρώστων, γερόντων, μεταναστών/εργατριών γης. Αυτό είναι εύκολο να προβλεφθεί από τη μέχρι στιγμής κρατική αντιμετώπιση της συγκυρίας: επιχειρήσεις διάσωσης κατά πολύ κατώτερες τις περίστασης, αδυναμία παροχής υλικών πρώτης ανάγκης και κυρίως νερού στους εγκλωβισμένους, τοπικές αρχές που δεν έχουν καν το στοιχειώδη εξοπλισμό ή/και ανθρώπινο δυναμικό για να συνδράμουν, ανοργανωσιά, χάος, σπασμωδικές κινήσεις. Και η επιλογή τους να χρησιμοποιήσουν γυμναστήρια/σχολεία και να στοιβάξουν τους πλημμυροπαθείς πάνω σε στρώματα στο πάτωμα δείχνει την κρατική αναλγησία. Ενδεικτική δε του κρατικού κυνισμού και του συστημικού ρατσισμού είναι η απόφαση να εκδιώξουν τους πρόσφυγες από το Κουτσόχερο προκειμένου να στεγάσουν τους πλημμυροπαθείς».

Εκτιμά πως ζούμε «την αυγή της ερημοποίησης των χωριών (πεδινά και ορεινά) της Θεσσαλίας», καθώς οι πληγές που άνοιξαν οι καταστροφές θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθούν.

«Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία στα αστικά κέντρα ή/και στο εξωτερικό: φτωχοποίηση, μετανάστευση, εξαθλίωση, απελπισία» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο. Και προσθέτει:

«Απέναντι στην αδιαφορία, την απάθεια και το φόβο ή/και τη λογική της ανάθεσης επιλέγουμε να αναδείξουμε τους ενόχους, να καταγγείλουμε τις θανατοπολιτικές, εγχώριες και παγκόσμιες, και προτάσσουμε την αυτοοργάνωση και τον αγώνα διεκδίκησης όλων, γιατί όλα μας ανήκουν».

Τι ζητά

Στη λίστα αιτημάτων του το Δίκτυο Αγώνα και Αλληλεγγύης Λάρισας διεκδικεί:

  • Άμεση και 100% αποζημίωση όλων των πληγέντων.
  • Εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των εργατών γης χωρίς διακρίσεις.
  • Κανένα ειδικό εργασιακό καθεστώς -Καμία μετακύλιση του κόστους στις πλάτες της τάξης μας.
  • Παύση πληρωμών προς το δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ
  • Ενίσχυση όλων των δομών υγείας της περιοχής
  • Εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πλημμυροπαθών για όσο χρόνο χρειαστεί (επίταξη ξενοδοχείων, εκμετάλλευση κλειστών κατοικιών, επιδότηση ενοικίου κ.α. ).
  • Άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των άλλων υποδομών.
  • Άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Επεισόδια με ευθύνη των ΜΑΤ

Σε μέρος της διαδήλωσης υπήρξε απρόκλητη επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ κατά νεαρών διαδηλωτών όπως καταγράφηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ.

Στη συνέχεια, άνδρες των ΜΑΤ χωρίς απολύτως καμία αφορμή έκαναν χρήση χημικών και χτύπησαν με ασπίδες και γκλοπ τους διαδηλωτές ενώ η ένταση συνεχίστηκε και κοντά στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Από τα γκλομπς των ΜΑΤ δε γλίτωσαν ούτε οι φωτορεπόρτερ, ούτε οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την κινητοποίηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα