ΑΘΗΝΑ
03:56
|
03.05.2024
Περισσότερα από 1.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί στην πόλη Ντέρνα όπου καταστράφηκε το 25% των υποδομών. Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.
Oι εκτιμήσεις για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους αυξάνονται
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υγειονομικό προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά της διαιρεμένης Λιβύης, καθώς η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη κήρυξε τις ανατολικές περιοχές της χώρας, που θρηνούν χιλιάδες νεκρούς, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός της Τρίπολης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρει 14 τόνους προμήθειες, φάρμακα, εξοπλισμό και ιατρικό προσωπικό κατευθύνεται στη Βεγγάζη για να βοηθήσει τους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή που ελέγχεται από την αντίπαλη ανατολική διοίκηση της Λιβύης με έδρα τη Βεγγάζη.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τώρα τους 3.000, καθώς περισσότερα από 1.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί στην πόλη Ντέρνα, στις ακτές της Μεσογείου, που δέχθηκε το ισχυρότερο χτύπημα της κακοκαιρίας. Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες για αγνοούμενους ποικίλουν από 5.000 έως 10.000 άτομα.

Χθες, Δευτέρα, η καταιγίδα Daniel σάρωσε την ανατολική Λιβύη, με αποτέλεσμα να σπάσουν δύο φράγματα στον ποταμό Ουάντι Ντέρνα και να απελευθερωθούν εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χτυπώντας με σφοδρότητα την πόλη, η οποία έχει περίπου 100.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην καρδιά της πόλης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ ασθενείς και προσωπικού αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα πλημμυρισμένα νοσοκομεία και πολλοί εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε πλημμυρισμένες περιοχές.

Ο Τάμερ Ραμαντάν, μέλος αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στη Λιβύη, εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι η αντιμετώπιση των πλημμυρών είναι «πέρα από τις δυνατότητες της κυβέρνησης, της κοινωνίας και του λαού» και ότι θα χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Βεγγάζης Χίχεμ Τσκιουάτ που κατάφερε να επισκεφθεί την πόλη δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters: «Σοροί βρίσκονται παντού – στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτίρια». «Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί», πρόσθεσε.

Οι ανατολικές πόλεις Βεγγάζη, Σούς και Αλ Μαρτζ, έχουν επίσης πληγεί, ενώ εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν και στην πόλη Μισράτα στα δυτικά της χώρας.

Σύμφωνα με τον Λίβυο δημοσιογράφο Αμπντουλκαντάρ Άσαντ, οι αρχές της χώρας, προσανατολισμένες εδώ και 12 χρόνια στον εμφύλιο πόλεμο, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν με ευελιξία σε μια φυσική καταστροφή. «Δεν υπάρχουν ομάδες διάσωσης, δεν υπάρχουν εκπαιδευμένοι διασώστες στη Λιβύη. Τα πάντα τα τελευταία 12 χρόνια αφορούσαν τον πόλεμο», ανέφερε, μιλώντας στο BBC.

Η Τουρκία στέλνει 3 αεροσκάφη με βοήθεια

Η Τουρκία στέλνει τρία αεροσκάφη με ομάδα έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα σήμερα.

Η τουρκική αποστολή αποτελείται από 168 μέλη της AFAD (της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών) ειδικευμένα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δυο οχήματα και δυο πλεούμενα, 170 σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη, ανέφερε αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα