ΑΘΗΝΑ
11:00
|
28.04.2024
Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία άνω των 12 ετών και αυτό παίζεται...
Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη (17.11.2022)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πενήντα χρόνια πέρασαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την αντίσταση των φοιτητών και πολιτών ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 1973 και όσο γιορτάσαμε την επέτειο, τη γιορτάσαμε. Με επίσημη τζίφρα του υπουργείου Παιδείας, το όποιο, όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάζει, αποφάσισε λοιπόν, ότι δεν θα γίνει καμία εκδήλωση για αυτόν τον αγώνα ενάντια στον φασισμό τόσο στα νηπιαγωγεία όσο στα Δημοτικά σχολεία.

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας το λέει ξεκάθαρα: Οι μόνες σχολικές γιορτές για τα σχολικά έτη 2023-2024 θα είναι της 28ης Οκτωβρίου, της 25ης Μαρτίου και των Τριών Ιεραρχών. Κανένα Πολυτεχνείο, κανένας αγώνας, καμία ιστορία, κανένας Θεοδωράκης και μια επικίνδυνη εποχή μας χαιρετάει από κοντά… από πολύ κοντά.

Να ήταν τυπογραφικό λάθος; Να ήταν ξεχασιάριδες (που θα έλεγαν και τα πρωτάκια στο σχολείο); Να θυμίσουμε, ότι η εγκύκλιος δημοσιεύτηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 και σήμερα διανύουμε την 13η Σεπτεμβρίου! 12 ημέρες μετά λοιπόν και το «λάθος» παραμένει τυπωμένο. Άρα, ίσως να μην μιλάμε για «λάθος», αλλά για μια σκληρή αλήθεια για το κοινωνικοπολιτικό προφίλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αλλά για ποιο λάθος μιλάμε, όταν το 2017 η αντίστοιχη εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας μιλούσε ξεκάθαρα για τον εορτασμό και της επετείου του Πολυτεχνείου;

Γιατί κύριε Μητσοτάκη να μην εορτάσουν τα σχολεία την επέτειο του Πολυτεχνείου; Με ποιο δικαίωμα καταργείτε ένα Προεδρικό Διάταγμα; Γιατί τώρα;

Ή μήπως…

Δόμνα Μιχαηλίδου: Ένα κομμάτι που με ανησυχεί και με προβληματίζει είναι ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα, η οποία ουσιαστικά έγινε επειδή δεν έγινε ο αγώνας όταν έπρεπε να γίνει.

Οι λόγοι της κατάργησης αυτής της σπουδαίας επετείου, αυτού του αγώνα για την ελευθερία κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν, δημιουργεί πολλά ερωτήματα και πολλές υποψίες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ας μην κρυβόμαστε ή μάλλον καλύτερα ας μην κρύβονται (βουλευτές, υπουργοί, πατεράδες… υπουργών και άλλοι πολλοί, ας μην επεκταθούμε περαιτέρω).

Άραγε, βολεύει την κυβέρνηση η άγνοια των πολιτών από πολύ μικρή ηλικία για τους αγώνες των φοιτητών του Πολυτεχνείου του 1973; Βολεύει; Ποιος ο λόγος; Και αν δεν είναι αυτοί οι λόγοι της κατάργησης του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου στα νήπια και στα Δημοτικά σχολεία, ας βγει (σε κάποιο διάγγελμα ας πούμε!) ο κύριος Μητσοτάκης να μας εξηγήσει τους λόγους κατάργησής της.

Σε μια εποχή που ο φασισμός και ο ρατσισμός ενισχύονται καθημερινά ποικιλοτρόπως από τις μικρές ηλικίες έως την ενήλικη ζωή του πολίτη, είναι τουλάχιστον αισχρό και επικίνδυνο να καταργείς επετείους ελευθερίας και ειρήνης. Τα συμπεράσματα δικά σας αγαπητοί αναγνώστες.

ΨΩΜΙ (ανατιμήσεις τιμών καλέ!) ΠΑΙΔΕΙΑ (καταρρέει με γοργούς ρυθμούς) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ας ανοίξουμε καλύτερα τις τηλεοράσεις).

Μύρισε το σφαγείο μας θυμάρι
Και το κελί μας κόκκινο ουρανό

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα