ΑΘΗΝΑ
12:45
|
02.05.2024
Η Πολωνία έχει ήδη ανακοινώσει πως δε θα συμμορφωθεί με τυχόν απόφαση της Ε.Ε. για άρση της απαγόρευσης των φθηνών σιτηρών στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι πέντε χώρες έχουν απαγορεύσει την πώληση ουκρανικών σιτηρών για να προστατεύσουν την εγχώρια παραγωγή τους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία συμφώνησε με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία να παρατείνουν την απαγόρευση της εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, ούτως ώστε να προστατεύσουν τις αγορές τους, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρατείνει την απαγόρευση που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας σήμερα.

Ο Ίστβαν Νάγκι, ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Facebook ότι η νέα απαγόρευση θα ισχύσει για ευρύτερη γκάμα ουκρανικών προϊόντων. «Συμφωνήσαμε με τους συναδέλφους μας στη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία ότι αν δεν ληφθεί απόφαση για την παράταση του μορατόριουμ από τις Βρυξέλλες, τότε θα λάβουμε μέτρα η κάθε χώρα ξεχωριστά» είπε.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ήδη από εχθές πως «ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απόφαση των αξιωματούχων των Βρυξελλών», οι οποίοι θα συνεδριάσουν για το θέμα την Παρασκευή, η Πολωνία δε θα ανοίξει ξανά την αγορά της στα φθηνά ουκρανικά σιτηρά.

Διαβάστε ακόμα:

Ωστόσο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Νικολάι Ντένκοφ, είπε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ότι η άρση της απαγόρευσης θα ήταν επιθυμητή γιατί έτσι θα μειώνονταν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η επαναφορά των εισαγωγών από την Ουκρανία θα μειώσει τις τιμές των βασικών προϊόντων, θα μειώσει τον πληθωρισμό, κάτι που θα βοηθήσει τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και θα αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον τομέα των εισαγωγών-εξαγωγών» φέρεται να είπε ο Ντένκοφ.

Την Τρίτη, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε το προσχέδιο μιας απόφασης για την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής ορισμένων ουκρανικών προϊόντων μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια της βουλγαρικής Βουλής.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση θα συνεχιστεί.

«Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη, εάν η Κομισιόν δεν το κάνει (σ.σ. να παρατείνει την απαγόρευση), να υιοθετήσει μια νέα απαγόρευση εισαγωγών, σε έκτακτη συνεδρίαση» είπε ο υπουργός Γεωργίας Γιόζεφ Μπίρες.

«Είδατε ήδη από τις ανακοινώσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας ότι αυτές οι χώρες θα εφαρμόσουν μονομερείς περιορισμούς και, από αυτήν την άποψη, πρέπει να το κάνουμε και εμείς επειδή θα αυξηθεί η διαμετακόμιση (σιτηρών) μέσω της Σλοβακίας και αυτά τα σιτηρά μπορεί να παραμείνουν στη Σλοβακία», εξήγησε.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας είπε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν.

«Το σίγουρο είναι ότι, αν δεν παραταθεί η απαγόρευση, έχουμε τις λύσεις για να προστατεύσουμε τους αγρότες μας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε «προσωρινά, προληπτικά μέτρα» με τα οποία απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, όμως συνέχισε να επιτρέπεται η διαμετακόμιση τους σε σφραγισμένα φορτία.

Από την πλευρά του, το Κίεβο δηλώνει πως, αν η Ε.Ε. δεν υποχρεώσει τα κράτη μέλη της να άρουν τους περιορισμούς, θα προσφύγει σε διεθνή διαιτησία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα