ΑΘΗΝΑ
15:39
|
28.04.2024
Οι πέντε πρώην αστυνομικοί κατηγορούνται για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Νίκολς και συνωμοσία με στόχο να καλύψουν την παράνομη χρήση βίας από μέρους τους.
Η κηδεία του Τάιρ Νίκολς που δολοφονήθηκε από μέλη της αστυνομίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον πέντε πρώην αστυνομικών στο Μέμφις των ΗΠΑ για την παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Τάιρ Νίκολς, ενός Αφροαμερικανού τον οποίο ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου για παράβαση της τροχαίας και στη συνέχεια προσπάθησαν να καλύψουν τα στοιχεία, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Βίντεο από τη σύλληψη του Νίκολς, τον Ιανουάριο στο Μέμφις, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας έδειχναν τους πέντε αστυνομικούς, επίσης Αφροαμερικανούς, να χτυπούν τον 29χρονο χωρίς να σταματούν.

«Η χώρα παρακολούθησε με φρίκη τον Νίκολς να δέχεται κλωτσιές, μπουνιές, να τον χτυπούν με τέιζερ και να του ρίχνουν σπρέι πιπεριού», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ σε σύντομο βίντεο που ανάρτησε χθες Τρίτη.

Οι πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι πλέον έχουν αποπεμφθεί από το σώμα, «στέρησαν σκοπίμως τα συνταγματικά δικαιώματα του Τάιρ Νίκολς», ενέργειες «οι οποίες οδήγησαν στον θάνατό του», πρόσθεσε ο Γκάρλαντ.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο απήγγειλε χθες κατηγορίες εναντίον των πέντε ανδρών για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Νίκολς και συνωμοσία με στόχο να καλύψουν την παράνομη χρήση βίας από μέρους τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Το πολιτειακό δικαστήριο του Τενεσί έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών – του Ταντάριους Μπιν, του Ντεμέτριους Χέιλι, του Τζάστιν Σμιθ, του Έμιτ Μάρτιν του Γ΄και του Ντέσμοντ Μιλς Τζούνιορ- για ανθρωποκτονία σε δεύτερο βαθμό, επίθεση, απαγωγή, αποτυχία εκπλήρωσης των καθηκόντων τους και κατάχρηση θέσης.

Όλοι τους έχουν δηλώσει αθώοι.

Ο Νίκολς συνελήφθη στις 7 Ιανουαρίου και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο. Αρχικά η αστυνομία είχε ισχυρισθεί ότι συνελήφθη για επικίνδυνη οδήγηση, όμως αργότερα ο επικεφαλής του σώματος δήλωσε ότι ο λόγος που οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον Νίκολς ήταν αβάσιμος.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις παρέστη στην κηδεία του και οι γονείς του νεαρού άνδρα είχαν προσκληθεί στην ομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Κατάσταση της Ένωσης.

Εξάλλου το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα τον Ιούλιο για να εξετάσει αν η αστυνομία του Μέμφις καταφεύγει συστηματικά σε χρήση υπερβολικής βίας και επιδίδεται σε φυλετικές διακρίσεις. Όπως έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστούν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι αστυνομικοί του Μέμφις συλλαμβάνουν δυσανάλογα πολλούς Αφροαμερικανούς για ασήμαντες τροχονομικές παραβάσεις, όπως σπασμένα φώτα πορείας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες για τη χρήση υπερβολικής βίας από αστυνομικούς στο Μέμφις, ακόμη και εναντίον ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί ή τους έχουν τοποθετηθεί χειροπέδες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα