ΑΘΗΝΑ
22:57
|
02.05.2024
Βιβλική καταστροφή: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί, χιλιάδες οι αγνοούμενοι στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Θρήνος μέσα στις λάσπες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόλυτη καταστροφή αποκαλύπτεται καθώς περνούν οι ημέρες στην ανατολική Λιβύη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες, μόνο στην πόλη Ντέρνα, έχει ξεπεράσει τους 5.300 ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο τον Μοχάμεντ Αμπού-Λαμούσα, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της παράλληλης κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης.

Πλάνα δείχνουν δεκάδες πτώματα καλυμμένα με κουβέρτες στις αυλές νοσοκομείων, ενώ άλλες εικόνες αποτυπώνουν ομαδικούς τάφους στους οποίους θάβονται τα θύματα.

Περισσότερες από 1.500 σοροί συγκεντρώθηκαν και οι μισές από αυτές θάφτηκαν το απόγευμα της Τρίτης, ανέφεραν οι Αρχές, αλλά ο απολογισμός θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερος, δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν, απεσταλμένος στη Λιβύη για τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Σύμφωνα με όσα ανάφερε προς ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη, μέσω τηλεδιάσκεψης από την Τυνησία, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται ενώ πάνω από 40.000 έχουν εκτοπιστεί.

Η κατάσταση στη Λιβύη είναι «εξίσου καταστροφική όσο και η κατάσταση στο Μαρόκο», είπε ο Ραμαντάν, αναφερόμενος στον φονικό σεισμό που έπληξε κοντά στην πόλη του Μαρακές το βράδυ της Παρασκευής.

Πολλά πτώματα πιστεύεται ότι παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια ή έχουν ξεβραστεί στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της ανατολικής Λιβύης, Όθμαν Αμπντουλτζαλίλ.

Αεροπλάνα έφτασαν την Τρίτη στη Βεγγάζη μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδες διάσωσης από την Αίγυπτο, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία δήλωσαν επίσης ότι έστειλαν προσωπικό διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν χρηματοδότηση σε οργανώσεις αρωγής και συντονίζονται με τις αρχές της Λιβύης και τον ΟΗΕ για να παράσχουν πρόσθετη υποστήριξη.

Η καταστροφή σημειώθηκε στη Ντέρνα και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Λιβύης το βράδυ της Κυριακής. Καθώς η καταιγίδα σφυροκοπούσε την ακτή, οι κάτοικοι της Ντέρνα είπαν ότι άκουσαν δυνατές εκρήξεις και συνειδητοποίησαν ότι τα φράγματα έξω από την πόλη είχαν καταρρεύσει με αποτέλεσμα το νερό να παρασύρει τα πάντα στον δρόμο του προς τη θάλασσα.

Έως και 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν αρκετές πόλεις της χώρας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ανάμεσά τους, η πόλη Μπάιντα, όπου αναφέρθηκαν περίπου 50 νεκροί και το βασικό νοσοκομείο πλημμύρισε και οι ασθενείς χρειάστηκε να εκκενωθούν. Άλλες πόλεις που χτυπήθηκαν ήταν η Σούσα, η Μαρτζ και η Σαχάτ, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε σχολεία και άλλα κυβερνητικά κτίρια στη Βεγγάζη και αλλού στην ανατολική Λιβύη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα