ΑΘΗΝΑ
19:30
|
02.05.2024
Οι μυστικές υπηρεσίες του αμερικανικού στρατού φαίνεται να παραδέχονται σε έκθεσή τους πως οι τζιχαντιστές είχαν υποδομή για χημικά όπλα στη Συρία
Ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς κάνει ακόμη μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη για τον πόλεμο στη Συρία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πολυβραβευμένος βετεράνος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς δημοσίευσε εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών του στρατού DIA στην οποία καταγράφεται πως τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μέτωπο Νούσρα» που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα είχε την υποδομή και τις δυνατότητες να φτιάξει χημικά όπλα το 2013.

Στην εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού αναφέρεται πως οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» είχαν έναν «πυρήνα» τρομοκρατών που συνδεόταν με την παραγωγή του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ.

Το ρεπορτάζ του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου στην ιστοσελίδα Subtrack.com με τον τίτλο «Όταν οι μυστικές υπηρεσίες σε φέρνουν σε άβολη θέση» αναφέρει πως έγιναν συλλήψεις σε Ιράκ και Τουρκία που διέκοψαν τις επιχειρήσεις του πυρήνα τρομοκρατών της Αλ Κάιντα και ότι στην έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμάται, παρόλα αυτά, πως «η πρόθεση για παραγωγή προηγμένου χημικού όπλου παραμένει».

Στην ίδια έκθεση, που επικαλείται σε εκτενές ρεπορτάζ και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS καταγράφονται προσπάθειες να δημιουργηθούν χημικά όπλα αλλά δεν ξεκαθαρίζεται εάν οι τρομοκράτες πέτυχαν το σκοπό τους.

Ο Σέιμουρ Χερς εκτιμά πως οι ΗΠΑ «προσπαθούν να κρύψουν τις πραγματικές πληροφορίες για τις ενέργειες των τρομοκρατών», αναφέροντας, πάντως, σε άλλο σημείο πως η επίμαχη έκθεση δεν επιβεβαιώθηκε, ούτε διαψεύστηκε από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ και ισχυρές χώρες της Ε.Ε. έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει το συριακό στρατό πως «οργάνωσε» το 2013 τη χημική επίθεση κατά αμάχων στην Ανατολική Γούτα μολονότι υπήρξαν πληροφορίες και βίντεο που έδειχναν πως είχε στηθεί ως προβοκάτσια από τζιχανιστές της Αλ Κάιντα και μέλη της ΜΚΟ «Λευκά Κράνη» που συνεργάζονται τους, αφότου δημιουργήθηκε από Βρετανό πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα