ΑΘΗΝΑ
20:24
|
18.05.2024
Ο Ποντολιάκ προσπάθησε με σημερινή του ανάρτηση να υποβαθμίσει τη βαρύτητα των λεγομένων του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός πολιτικός και σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι Μιχάιλο Ποντολιάκ θεώρησε σκόπιμο να δηλώσει ότι στην Ινδία και την Κίνα υπάρχουν «αδύναμες διανοητικές δυνατότητες».

Φτάνοντας σε ένα νέο διπλωματικό χαμηλό, ο σύμβουλος του Προέδρου της πληγείσας από τον πόλεμο χώρας προέβη στους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς για την Ινδία και την Κίνα στο πλαίσιο μιας συνέντευξη που ήρθε λίγες μέρες μετά την διοργάνωση της συνόδου κορυφής της G20 στο Δελχί.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ποντολιάκ είπε, «Τι συμβαίνει με την Ινδία, την Κίνα και ούτω καθεξής; Το πρόβλημα είναι ότι δεν αναλύουν τις συνέπειες των βημάτων τους, αυτές οι χώρες έχουν αδύναμες διανοητικές δυνατότητες, δυστυχώς».

«Ναι, επενδύουν στην επιστήμη. Ναι, η Ινδία έχει τώρα εκτοξεύσει ένα σεληνιακό ρόβερ και περπατά στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά αυτό δεν δείχνει ότι αυτή η χώρα κατανοεί πλήρως τι είναι ο σύγχρονος κόσμος».

Οι δηλώσεις του ήρθαν εν είδει σχολιασμού των θέσεων της Ινδίας και της Κίνας για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το βίντεο της συνέντευξης έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Η τελευταία φορά που ο Ποντολιάκ απασχόλησε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ήταν όταν χαρακτήρισε τον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ ως συνεργό «του κακού»

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ποντόλιακ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, είπε: «Δεν γνωρίζω το ιστορικό των δηλώσεων αυτού του ατόμου, αλλά θα πρέπει να τις διευκρινίσει».

Ο Ποντολιάκ προσπάθησε με σημερινή του ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) να υποβαθμίσει τη βαρύτητα των λεγομένων του. Παράλληλα, η ανάρτησή του υποδεικνύει πως το «και ούτω καθεξής», που παρέταξε δίπλα στη Ρωσία και την Κίνα, αναφερόταν πιθανώς στην Τουρκία.

«Κλασική ρωσική προπαγάνδα: βγάλτε το από το συγκείμενο, παραμορφώστε το νόημα, φουσκώστε το (…). Φυσικά, η Τουρκία, η Ινδία, η Κίνα και άλλες περιφερειακές δυνάμεις δικαιολογούνται όλο και περισσότερο να διεκδικούν παγκόσμιους ρόλους στον σύγχρονο κόσμο», δήλωσε, σπεύδοντας όμως έπειτα να δηλώσει πως «ωστόσο, ο παγκόσμιος κόσμος είναι πολύ ευρύτερος ακόμα και από τα πιο περιεσκεμμένα περιφερειακά εθνικά συμφέροντα» και ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι παράλογο να αγνοείται αυτό λόγω περιστασιακών και περιφερειακών οικονομικών συμφερόντων».

Ινδικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν υποτιμητικά σχόλια για τους Ινδούς.

Στις 2 Μαΐου 2023, ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε συγγνώμη για μια γελοιογραφία που κοινοποίησε ο επίσημος λογαριασμός του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter, καθώς η ανάρτηση επικρίθηκε από πολλούς Ινδουιστές χρήστες της πλατφόρμας.

Τον Αύγουστο, ο Αλεξέι Ντανίλοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας πραγματοποίησε επίσης ισχυρισμούς που σήκωσαν αντιδράσεις. «Είμαι καλά με τους Ασιάτες, αλλά οι Ρώσοι είναι Ασιάτες. Έχουν εντελώς διαφορετική κουλτούρα, όραμα. Η βασική μας διαφορά από αυτούς είναι η ανθρωπιά», είπε τότε ο Ντανίλοφ.

Το OpIndia, που χαρακτηρίζει τα σχόλια του Ποντολιάκ ως ρατσιστικά, αναφέρει επιπλέον πως τον τελευταίο μήνα, Ινδοί φοιτητές αντιμετώπισαν δυσκολίες στα πανεπιστήμια της Ουκρανίας, όπου δέχτηκαν εκφοβισμό και πιέσεις που ανάγκασαν κάποιους να σκεφτούν να φύγουν από τη χώρα.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον Economist, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έδωσε την εντύπωση πως απειλεί τις δυτικές χώρες να προμηθεύσουν περισσότερα όπλα, υπονοώντας ότι εάν η παροχή βοήθειας μειωθεί, οι Ουκρανοί πρόσφυγες που ζουν σε αυτές τις χώρες μπορεί να γίνουν απρόβλεπτοι.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα