ΑΘΗΝΑ
05:51
|
21.05.2024
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία και η ΛΔΚ «θα πολεμούν πάντα μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό».
Οι δύο ηγέτες στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν σήμερα, Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν που επισκέπτεται από χθες τη χώρα, στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, την πιο σύγχρονη εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων της Ρωσίας.

«Η δόξα της Ρωσίας ως χώρας πρωτοπόρων στο διάστημα δεν θα ξεχαστεί ποτέ», έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο βιβλίο των επίτιμων προσκεκλημένων, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ενώ έλαβε ως δώρο, από τον επικεφαλής του υπουργείου Φυσικών Πόρων της Ρωσίας, Αλεξάντερ Κοζλόφ, φωτογραφίες σοβιετικών κοσμοναυτών, συμπεριλαμβανομένου του Γιούρι Γκαγκάριν, με τα αυτόγραφά τους.

Ο Κιμ, έφτασε στο κοσμοδρόμιο λίγα λεπτά μετά τον Ρώσο πρόεδρο, αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία μπροστά στις κάμερες και περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε θέματα οικονομικής συνεργασίας και στην ανταλλαγή εκτιμήσεων για την κατάσταση στην περιοχή, ενώ ο η ηγέτης της ΛΔΚ χαρακτήρισε τις σχέσεις με τη Ρωσία προτεραιότητα για τη χώρα του.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ρώσο πρόεδρο για την πρόσκληση και σημείωσε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια «πολύ σημαντική στιγμή».

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για το γεγονός ότι μας προσκαλέσατε, παρά τον κυβερνητικό φόρτο εργασίας. Η επίσκεψή μας στη Ρωσία πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική περίοδο. Νοιώθουμε πως η ρωσική πλευρά καλωσορίζει τη ΛΔΚ με ένα πολύ ζεστό συναίσθημα», δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρει το Ria Novosti.

Πρόσθεσε δε, ότι διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρόεδρο πως η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει όλες τις αποφάσεις της Μόσχας και επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ενώ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ρωσία και η ΛΔΚ «θα πολεμούν πάντα μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως η Ρωσία και η ΛΔΚ συνεργάζονται προς όφελος των λαών των δύο χωρών και όχι εναντίον κανενός. «Οι διμερείς σχέσεις δεν πρέπει να αποτελούν θέμα ανησυχίας για τρίτες χώρες», τόνισε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya.

Σύμφωνα με το TASS, μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του ξένου καλεσμένου του.

Από ρωσικής πλευράς, στις συνομιλίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ , ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνοδεύεται στο ταξίδι από τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔΚ Τσόε Σουν Χούι και τους στρατάρχες του Λαϊκού Στρατού της Κορέας, Λι Πιονγκ Τσολ και Πακ Γιονγκ Τσον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Φύλλο συκής στη διεθνή δικαιοσύνη η εξίσωση θύτη (Ισραήλ) και θύματος (Γάζα) μέσω Χάγης

Έρχεται η Καμπούλ Νο2 (ή η Σαϊγκόν Νο3);

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα