ΑΘΗΝΑ
17:01
|
03.05.2024
Τα 36 φυτοφάρμακα έχουν χαρακτηριστεί ακραία τοξικά από την Ε.Ε. και δεν χρησιμοποιούνται από τα κράτη-μέλη της.
Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι τα πρότυπα προστασίας του περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου υστερούν σε σχέση με αυτά της ΕΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέτυχε να απαγορεύσει 36 φυτοφάρμακα που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε., καθώς οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος λένε ότι το νησί μετατρέπεται στο «τοξικό παιδί της Ευρώπης».

Αν και οι υπουργοί υποσχέθηκαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υποβαθμίσει τα περιβαλλοντικά πρότυπα που προέρχονται από την Ε.Ε. μετά το Brexit, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις απόκλισης από τότε που η χώρα αποχώρησε από το μπλοκ.

Τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτυγχάνει να καταργήσει σταδιακά τα φυτοφάρμακα που έχουν διαπιστωθεί ότι είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον με τον ίδιο ρυθμό όπως η Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα του Δικτύου Δράσης για τα φυτοφάρμακα (PAN).

Δεκατρείς από τις 36 χημικές ουσίες θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες σύμφωνα με τους ορισμούς του ΟΗΕ που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των πιο επιβλαβών ουσιών. Τέσσερα από αυτά τα φυτοφάρμακα είναι πολύ τοξικά για τις μέλισσες, ένα μολύνει το νερό και ένα είναι πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Τριάντα από τα 36 χρησιμοποιούνταν ακόμα στην Ε.Ε. όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε στις 31 Ιανουαρίου 2020, αλλά έκτοτε έχουν απαγορευτεί από το μπλοκ, και τα υπόλοιπα έξι έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά όχι από την Ε.Ε. έκτοτε.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει άδεια έκτακτης ανάγκης κάθε χρόνο μετά το Brexit για τη χρήση ενός νεονικοτινοειδούς που είναι εξαιρετικά τοξικό για τις μέλισσες, ενώ η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει τη χρήση έκτακτης ανάγκης αυτών των χημικών ουσιών.

Ο Νικ Μόουλ, από το PAN UK, δήλωσε: Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται το τοξικό παιδί της Ευρώπης. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι τα περιβαλλοντικά μας πρότυπα δεν θα πέσουν μετά το Brexit. Και όμως εδώ είμαστε, λιγότερο από τέσσερα χρόνια αργότερα, και ήδη βλέπουμε τα πρότυπά μας να πέφτουν πολύ πίσω από αυτά της Ε.Ε. Με τις βρετανικές μέλισσες και άλλους επικονιαστές σε παρακμή, και τα νερά μας ποτέ πιο μολυσμένα, τώρα είναι η ώρα να λάβουμε μέτρα για την προστασία της φύσης. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιλέγει να εκθέσει τη βρετανική άγρια ζωή σε μια ολοένα πιο τοξική σούπα χημικών ουσιών.

Από αυτές τις χημικές ουσίες, 12 έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες, εννέα έχουν βρεθεί ότι προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, ενώ ορισμένες παρεμβαίνουν στις ορμόνες και συνδέονται με τη στειρότητα και οκτώ είναι τοξίνες που έχουν επίσης συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας. Δύο είναι αναστολείς της χολινεστεράσης που μπορούν να βλάψουν το αναπνευστικό σύστημα και ένας ταξινομείται ως οξεία τοξικός.

Οι ερευνητές είπαν ότι η απόκλιση προκλήθηκε εν μέρει από ένα νέο καθεστώς αδειοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου για αυτά τα χημικά αφού η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να χορηγήσει όλα τα φυτοφάρμακα με άδειες που λήγουν πριν από τον Δεκέμβριο του 2023 μια αυτόματη παράταση τριών ετών. Παλαιότερα, όλα τα φυτοφάρμακα είχαν μέγιστη άδεια 15 ετών πριν έπρεπε να εγκριθούν εκ νέου.

Το PAN καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να επαναφέρει τα πρότυπα σε ευθυγράμμιση με την ΕΕ για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, της γεωργικής βιομηχανίας και του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται το στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα