ΑΘΗΝΑ
01:28
|
02.05.2024
Απίστευτος όγκος νερού ρέει από τον Πηνειό στην λίμνη που έχει σχηματιστεί στην αρχαία της κοίτη σε μια έκταση πλέον των 350χιλ. στρεμμάτων.
Φωτ.: thessaliatv.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλη μάχη για να μην υπερχειλίσει η λίμνη Κάρλα, με τραγικές συνέπειες για τις γύρω περιοχές των δήμων Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου, δίνουν συνεργεία που προσπαθούν από χθες – μια εβδομάδα σχεδόν μετά την εκδήλωση της κακοκαιρίας Daniel,  να οχυρώσουν τα χωριά με επιχωματώσεις και να κλείσουν τα ρήγματα στον Πηνειό που τροφοδοτεί τη λίμνη με τεράστιο όγκο νερού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thessaliatv.gr, ήδη τα νερά με ένα απίστευτο όγκο κατεβαίνουν από το Ελευθέριο μέσω της Τ1 από το Ασμάκι καθώς ο Πηνειός έχει σπάσει σε τρία σημεία από την πλευρά της Γυρτώνης και πατάνε τα πρώτα σπίτια σε Στεφανοβίκειο, Σωτήριο, Νίκη και Αχίλλειο, με τους 4.000 περίπου κατοίκους αυτών των χωριών να παραμένουν σε επιφυλακή υπό τον φόβο ενός μηνύματος εκκένωσης από το 112.

Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να οχυρωθούν τα χωριά με επιχωματώσεις ενώ από χθες εργάζονται μηχανήματα έργου για να κλείσουν τα τρία ρήγματα στον Πηνειό, από όπου ρέει το νερό προς την Κάρλα, η οποία έχει σχηματιστεί στην αρχαία της κοίτη σε μία έκταση που υπερβαίνει τα 350.000 στρέμματα, φτάνοντας σύμφωνα με πληροφορίες στην έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της, το 1962.

Κάτοικοι από το Αχίλλειο μιλώντας χθες στη Θεσσαλική Τηλεόραση, ανέφεραν ότι «όλη η υπόλοιπη Θεσσαλία πλημμύρισε με βροχή, εμείς πλημμυρίζουμε με ήλιο», ενώ δεν έκρυψαν την αγωνία τους για τα σπίτια τους και στη συνέχεια για το γεγονός ότι θα μείνουν ακτήμονες, αφού τα νερά αυτά θα πάρουν μήνες αν όχι χρόνια για να στραγγίσουν.

Ενδεικτικά όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος από τη σήραγγα αποξήρανσης που χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να οδηγήσει τα νερά της λίμνης στον Παγασητικό, η παροχή είναι περί τα 30.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, όταν από το Ασμάκι μόνουν έρχονται 1 εκατομμύριο κυβικά.

Σημειώνεται πως, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι, λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων, διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:

  • Στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τα όρια του Νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του Νομού Λάρισας.
  • Στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στα Κανάλια Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τέλος του φράγματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα