ΑΘΗΝΑ
22:23
|
12.05.2024
Η 32χρονη πέθανε χτες μετά από δηλητηρίαση σε πεντάστερο εστιατόριο της πόλης Μπορντό της Γαλλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τη σοβαρή παραλυτική νόσο, αλλαντίαση, έχασε τελικά τη ζωή της χτες, 13 Σεπτεμβρίου 2023, μία 32χρονη Ελληνίδα εξαιτίας φαγητού που κατανάλωσε σε εστιατόριο της γαλλικής πόλης Μπορντό.

Συγγενείς της άτυχης γυναίκας μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Mega αποκάλυψαν ότι την ίδια ασθένεια έπαθαν άλλα 20 άτομα που έφαγαν στο πεντάστερο φημισμένο εστιατόριο του Μπορντό, Tchin Tchin Wine Bar.

Το εστιατόριο Tchin Tchin Wine Bar

Ανάμεσα σε αυτά τα 20 άτομα, εκ των οποίων τα επτά βρίσκονται στην εντατική, είναι ο σύζυγος της θανούσης και ο πατέρα της. Και οι δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η 32χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση στη Γαλλία

Όπως ανέφεραν, οι πελάτες του εστιατορίου που ασθένησαν κατανάλωσαν θαλασσινά. Την Κυριακή, 20 άτομα εμφάνισαν συμπτώματα αλλαντίασης και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Εκείνη τη μέρα αναζήτησε ιατρική βοήθεια και η 32χρονη.

Μετά το θάνατό της, η εισαγγελία του Μπορντό και η τοπική αστυνομία διενεργούν έρευνα για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος, επισημαίνοντας πως περιστατικά ασθένειας καταγράφηκαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο από τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου ως και την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου και πως όλοι αυτοί κατανάλωσαν «σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα».

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

H αλλαντίαση αποτελεί ένα από τα σπανιότερα νοσήματα που δηλώνονται στην Ελλάδα. Για το χρονικό διάστημα 2004-2022 δηλώθηκαν:

  • α) ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλαντίασης, το 2009, σε βρέφος 3,5 μηνών από την περιφέρεια Πελοποννήσου,
  • β) δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα το 2017, σε βρέφη 3 και 2 μηνών, αγόρια, από τις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου αντίστοιχα,
  • γ) ένα ύποπτο κρούσμα το 2017 σε γυναίκα 59 ετών, από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και
  • δ) μία ενδοοικογενειακή συρροή δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε άνδρα και γυναίκα, 63 και 62 ετών αντίστοιχα, το 2022 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Στους 143 οι νεκροι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα