ΑΘΗΝΑ
07:47
|
17.05.2024
Για απροκάλυπτη απόπειρα προστατευτισμού κάνει λόγο το Πεκίνο, απαντώντας στην έρευνα που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Αυτοκίνητα που θα φορτωθούν για εξαγωγή σε κινεζικό λιμάνι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για απροκάλυπτη απόπειρα προστατευτισμού κάνει λόγο το Πεκίνο, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν πως θα ξεκινήσει έρευνα για τις κρατικές επιδοτήσεις σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η αντίδραση της Κίνας έρχεται μια ημέρα αφότου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της για την Κατάσταση της Ένωσης την έναρξη έρευνας  για τις κρατικές επιδοτήσεις για τα φθηνά κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, που όπως υποστήριξε στρεβλώνουν την αγορά της Ε.Ε.

Η έρευνα, την οποία ανακοίνωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απορρέει από πολύμηνες πιέσεις της Γαλλίας για την αντιμετώπιση της επέκτασης των Κινέζων στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή πρόσθετων φόρων στα κινεζικά οχήματα που εισάγονται στην Ε.Ε., κάτι που εξόργισε το Πεκίνο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν «ίσοι όροι» στα πλαίσια του ανταγωνισμού, καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων δεν επιδοτείται. «Και καθώς δεν δεχόμαστε αυτή τη στρέβλωση από το εσωτερικό της αγοράς μας, δεν τη δεχόμαστε και από το εξωτερικό» τόνισε. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η Ευρώπη δεν θα αποσυνδεθεί από την Κίνα και θα παραμείνουν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας και ο διάλογος με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη ανησυχία και την δυσαρέσκειά της», για μια τέτοια έρευνα που «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου από το Πεκίνο, τονίζοντας πως προτίθεται να προστατέψει τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων.,

«Η Κίνα θα δώσει μεγάλη προσοχή στην τάση προστατευτισμού και τις επακόλουθες ενέργειες της ευρωπαϊκής πλευράς και θα προστατεύσει σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 31% τον Αύγουστο μετά από ένα άλμα 63% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Ένωση Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας, ενώ κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BYD και η Nio, σχεδιάζουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη με μια σειρά νέων μοντέλων σε ανταγωνιστικές τιμές που αναμένεται να πλήξουν κατασκευαστές όπως η Stellantis NV και η Volkswagen, σύμφωνα με δημοσίευμα το Bloomberg.

Την ώρα που εκτιμάται πως η οργή του Πεκίνου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες – κυρίωςτις γερμανικές που έχουν μεγάλη παρουσία στην Κίνα – όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ατζέντα της συνάντησης της 25ης Σεπτεμβρίου, μεταξύ Ευρωπαίων και Κινέζων αξιωματούχων στα πλαίσια του οικονομικού και εμπορικού διαλόγου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δεν έκανε καμία αναφορά στη δήλωσή του στις συνομιλίες στο Πεκίνο, στις οποίες πρόκειται να παραστεί ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Τι συμβουλεύει το ΔΝΤ τις ΗΠΑ στο εμπόριο με την Κίνα

Temu: Καταγγελίες από 17 Ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Μείωση παραγωγής πετρελαίου για τον Απρίλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα