ΑΘΗΝΑ
07:31
|
28.04.2024
Σε δίκη οδηγούνται οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου που εισέβαλλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Κογκρέσο και το προεδρικό παλάτι στις 8 Ιανουαρίου του 2023.
Υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο εισβάλλουν στο προεδρικό παλάτι Planalto στη Μπραζίλια στις 8 Ιανουαρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δικαστικές αρχές της Βραζιλίας ξεκίνησαν δίκες για όσους εισέβαλαν στα κυβερνητικά κτίρια της χώρας στις 8 Ιανουαρίου με την ελπίδα να προκαλέσουν πραξικόπημα, αφού ο πρώην πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έχασε οριακά τις εκλογές από τον αριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας ξεκίνησαν τη διαδικασία την Τετάρτη, ακούγοντας μαρτυρίες από συμμετέχοντες και σταθμίζοντας πιθανές καταδίκες.

Γυρίσαμε σελίδα στις μέρες των πραξικοπημάτων. Όσοι ασπάζονται την ψευδή ιδέα ότι η εξουσία μπορεί να κερδηθεί μέσω της βίας και κατά παράβαση των συνταγματικών κανόνων πρέπει να ανταποκριθούν για τα εγκλήματα που προκύπτουν, είπε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας Κάρλος Φρεντερίκο Σάντος.

Οι δίκες επικεντρώνονται στα γεγονότα της 8ης Ιανουαρίου, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, εισβάλλοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Κογκρέσο και το προεδρικό παλάτι της χώρας.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε μια εβδομάδα αφότου ο διάδοχος του Μπολσονάρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ορκίστηκε πρόεδρος.

Από τότε η κυβέρνηση κινήθηκε δικαστικά για να ζητήσει από τους εμπλεκόμενους να λογοδοτήσουν. Κυβερνητικά στελέχη απολύθηκαν στη συνέχεια και ξεκίνησαν έρευνες για τους συμμετέχοντες.

Η επίθεση στη Μπραζίλια έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την εισβολή στο κτίριο του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Αυτή η προσπάθεια είχε επίσης στόχο να ανατρέψει μια εκλογική ήττα.

Ο Μπολσονάρου κατέθεσε στην αστυνομία τον Απρίλιο για τη συμπεριφορά του γύρω από τα γεγονότα της 8ης Ιανουαρίου, αρνούμενος οποιαδήποτε ανάμειξη. Ήταν στη Φλόριντα εκείνη την εποχή. Ο πρόεδρος Λούλα, ωστόσο, κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι σχεδίασε την προσπάθεια.

Ο πρώην δεξιός πρόεδρος εξέφρασε ανοιχτά τη νοσταλγία του για την περίοδο που η Βραζιλία βρισκόταν υπό στρατιωτική διακυβέρνηση, μετά από πραξικόπημα το 1964. Επίσης, σήμανε συναγερμό ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου 2022, υποκινώντας αβάσιμες φήμες για εκτεταμένη νοθεία ψηφοφόρων και υπονοώντας δεν θα άφηνε το αξίωμά του αν ηττηθεί.

Τις μέρες που ακολούθησαν την εκλογική ήττα του, ο Μπολσονάρου αρνούνταν να παραδεχτεί ότι έχασε τις εκλογές από τον Λούλα. Ομάδες υποστηρικτών του, εν τω μεταξύ, στρατοπέδευσαν μπροστά από στρατιωτικά κτίρια, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις να εμποδίσουν τον Λούλα να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η ατμόσφαιρα γύρω από την πρωτεύουσα ήταν τεταμένη: Τον Δεκέμβριο, όταν επικυρώθηκε η εκλογική νίκη του Λούλα, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Μπραζίλια. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας εξέδωσε επίσης μια προσωρινή απαγόρευση των πυροβόλων όπλων στην ομοσπονδιακή περιφέρεια της Μπραζίλια, μετά από αναφορές για βίαιες συνωμοσίες.

Αυτή η ένταση κορυφώθηκε στις 8 Ιανουαρίου, με τους διαδηλωτές να καταστρέφουν κυβερνητικές περιουσίες και να ζητούν πραξικόπημα.

Την Τετάρτη, ο 51χρονος Αέσιο Λούσιο Κόστα Περέιρα ήταν ο πρώτος συμμετέχων στις 8 Ιανουαρίου που εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών. Υποστήριξε ότι ήταν αθώος για οποιαδήποτε αδικοπραγία και ότι είχε λάβει μέρος μόνο σε μια ειρηνική διαδήλωση άοπλων ανθρώπων.

Βίντεο από το κτίριο της Γερουσίας της Βραζιλίας τον Ιανουάριο δείχνει τον Περέιρα να φοράει ένα μπλουζάκι καλώντας σε πραξικόπημα και να καταγράφει ένα βίντεο του εαυτού του, όπου επαινούσε τους συναδέλφους του ταραχοποιούς.

Μέχρι το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας την Τετάρτη, δύο δικαστές έδειξαν ότι έπρεπε να κριθεί ένοχος, αν και διέφεραν ως προς την έκταση των εγκλημάτων του Περέιρα. Ωστόσο, και οι 11 δικαστές πρέπει να σταθμίσουν πριν από την έκδοση απόφασης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα