ΑΘΗΝΑ
02:17
|
03.05.2024
Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών, ενώ μπαλάκι γίνονται οι ευθύνες μεταξύ των αρχών της Λιβύης.
Απόλυτη καταστροφή άφησε στη Λιβύη η κακοκαιρία Daniel
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel που σάρωσε τη Λιβύη, καθώς τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις θανατηφόρες καταστροφικές πλημμύρες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000.

«Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα» ανέφερε σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ.

Ο δήμαρχος της πόλης Ντέρνα που χτυπήθηκε με σφοδρό τρόπο εκτιμά ότι θα χαθεί το 20% του πληθυσμού της πόλης από τον απίστευτο κατακλυσμό που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Με βάση τις εκτιμήσεις, μέσα σε 24 ώρες έπεσε 260 φορές ο μηνιαίος μέσος όρος βροχής.

Οι αρχές της Λιβύης ζήτησαν έρευνα την Πέμπτη για το εάν οι ανθρώπινες αδυναμίες ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους στη χειρότερη φυσική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, καθώς οι επιζώντες αναζητούν ακόμα τα αγαπημένα τους πρόσωπα που παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες.

«Αν υπήρχε μια μετεωρολογική υπηρεσία που λειτουργεί κανονικά, θα μπορούσαν να είχαν εκδοθεί οι προειδοποιήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), Πετερί Ταλάας, στους δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Οι Αρχές διαχείρισης εκτάκτων αναγκών θα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν την εκκένωση».

Τα δύο φράγματα που βρίσκονταν στη συνήθως ξηρή κοίτη του ποταμού που διαπερνά την πόλη έσπασαν κατά τη διάρκεια της καταρρακτώδους βροχής, στέλνοντας τεράστιες ποσότητες νερού στο ποτάμι που μετατράπηκε σε έναν φονικό χείμαρρο που παρέσυρε προς τη θάλασσα ό,τι βρήκε μπροστά του, καταστρέφοντας το 1/4 της πόλης.

Εκφράζονται φόβοι ότι κάτω από τα ερείπια των πολυόροφων κτιρίων που κατέρρευσαν ή στα πλημμυρισμένα αυτοκίνητα και τις ακτές θα βρεθούν χιλιάδες ακόμη θύματα.

O δεκαετής εμφύλιος πόλεμος και η έλλειψη συνεννόησης των δύο πλευρών ευθύνεται για το γεγονός πως δεν υπήρχε μηχανισμός προειδοποίησης. Μαρτυρίες επιζώντων κάνουν λόγο για καταγγελίες για ρωγμές στα φράγματα που κατέρρευσαν παρασέρνοντας στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

Σε δορυφορικές φωτογραφίες τόσο από την Maxar όσο και από την υπηρεσία Copernicus φαίνεται η πορεία του νερού που είχε ως αποτέλεσμα στο σπάσιμο δύο φραγμάτων, την κατάρρευση 5 γεφυρών και την καταστροφή που υπέστησαν 2.217 κτίρια που βρέθηκαν στην πορεία των ερμητικών νερών.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε μια πρώτη έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερων από 71 εκατ. δολαρίων προκειμένου να προσφέρει άμεση βοήθεια σε περίπου 250.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη.

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες ζητούν 71,4 εκατ. δολάρια για «να αντιμετωπίσουν τις πιο άμεσες ανάγκες 250.000 ανθρώπων από τους 884.000 που εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη βοήθεια, τους επόμενους τρεις μήνες», υπογραμμίζεται σε έκτακτη έκκληση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

«Η έκκληση αυτή θα επικαιροποιηθεί μόλις είναι διαθέσιμες επιπλέον πληροφορίες», διευκρίνισε το Ocha.

Την Τετάρτη ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της υπηρεσίας, αποδέσμευσε δέκα εκατ. δολάρια έκτακτης βοήθειας για τα θύματα της καταστροφής στη Λιβύη.

«Έχουμε κινητοποιηθεί όλοι για να προσφέρουμε όσο περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη μπορούμε στους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Γκρίφιθς στην ανακοίνωση.

«Ο ΟΗΕ βρίσκεται στο πεδίο και αναπτύσσουμε μια δυνατή ομάδα για να στηρίξουμε και να χρηματοδοτήσουμε τη διεθνή απάντηση σε συνεργασία με τις ομάδες διάσωσης και τις λιβυκές αρχές», πρόσθεσε.

Εκτός από τον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν δεσμευθεί να στείλουν βοήθεια στη Λιβύη. Ήδη ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες εργάζονται για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων ή νεκρών στα ερείπια.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα