ΑΘΗΝΑ
22:20
|
17.05.2024
Ένας στους δύο ξένους αγοραστές προχωρά σε αγορές με σκοπό την τουριστική ή άλλη αξιοποίηση και όχι την ιδιοκατοίκηση.
Προηγούνται οι Κινέζοι στην Αττική
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραμένει ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για ξένους αγοραστές ακινήτων η Ελλάδα, με έναν στους δύο να προχωρούν σε κινήσεις που αφορούν στον τουριστικό κλάδο, προφανώς εκείνον της βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Ελλάς.

Από τα δεδομένα της RE/MAX Ελλάς, όπως αυτά προέκυψαν από τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά το περασμένο έτος, το Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα και ακολουθούν η Κίνα, η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Βόρεια Ελλάδα υπήρξε μεγάλη ζήτηση που μετουσιώθηκε σε αγοραστική πράξη από πολίτες προερχόμενους από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία ενώ στη Νότια Ελλάδα οι περισσότερες αγορές που καταγράφηκαν ήταν από πολίτες του Ισραήλ, της Κίνας, της Γερμανίας και του Λιβάνου.

Λίγο διαφορετικά διαμορφώθηκε το αγοραστικό τοπίο σε Ιόνιο και Κρήτη όπου έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από Άγγλους, Γερμανούς και Ολλανδούς αγοραστές στο Ιόνιο, ενώ στην Κρήτη η πλειοψηφία προέρχεται από το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία.

Στις αγορές που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική, κυριαρχούν οι Κινέζοι, με το Ισραήλ να ακολουθεί και έπονται η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σημαντικός αριθμό αγορών πραγματοποίησαν και επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που προτίμησαν οι ξένοι αγοραστές, στα 33 από τα 100 ακίνητα η αξία τους κυμαινόταν κάτω από τις 100.000 ευρώ. Το 28% αφορά αξίες ακινήτων μεταξύ 200.001 και 300.000 ευρώ, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμάνθηκε και η κατηγορία ακινήτων από 100.001 έως 200.000 ευρώ (27%). Τα ακριβότερα ακίνητα αξίας άνω των 300.001 ευρώ προτιμήθηκαν σε μικρότερο βαθμό, εκπροσωπώντας το 12% επί του συνόλου.

Βάσει των στοιχείων της συγκεκριμένης έρευνας, τα διαμερίσματα αποτέλεσαν την πιο δημοφιλή επιλογή για τους ξένους αγοραστές σε ποσοστό 46% με αμέσως επόμενη να ακολουθούν οι μονοκατοικίες σε ποσοστό 24%. Οι μεζονέτες συγκεντρώνουν το 10%, τα αγροτεμάχια το 8%, τα οικόπεδα το 7% ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα δεν φαίνεται να προτιμήθηκαν ιδιαίτερα, καθώς αφορούν μόλις το 5% του συνόλου των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurostat: Δεύτερη στον πληθωρισμό η Ελλάδα

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Τι συμβουλεύει το ΔΝΤ τις ΗΠΑ στο εμπόριο με την Κίνα

Temu: Καταγγελίες από 17 Ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα