ΑΘΗΝΑ
22:29
|
04.05.2024
«Εμείς βαδίζουμε σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και την Πράξη της Εκκλησίας και η άλλη πλευρά προχωρά με τα όπλα».
Επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυρά κατά της Μόσχας σχετικά με το ζήτημα της «Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας», εξαπέλυσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ταλίν, με αφορμή την επέτειο των εκατό ετών από την παραχώρηση αυτονομίας στην Εκκλησία της Εσθονίας.

Μιλώντας, την Τετάρτη, μετά την Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Συμεών και Άννης, στο Ταλίν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστρεψε για μια ακόμα φορά τα βέλη του προς τη Μόσχα: «Η Εκκλησία της Ρωσίας αυτό το καθεστώς, που σας έδωσε ο Οικουμενικός Θρόνος, θέλησε να το καταργήσει με την ισχύ των όπλων. Περάσατε δύσκολα χρόνια, δώσατε Μάρτυρες με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πλάτων, έως ότου θέλησε ο Άγιος Θεός να καταρρεύσει ο άθεος Κομμουνισμός και να αποκτήσει η Εσθονία την Εθνική της Ανεξαρτησία. Τότε και πάλι Εκκλησία και Πολιτεία της χώρας αυτής απευθύνθηκαν στη Μητέρα Εκκλησία και ζήτησαν τη σύσταση της Αυτονομίας. Και πάλι η Κωνσταντινούπολη ανταποκρίθηκε πρόθυμα. Και αυτή η άσκηση των κανονικών της δικαιωμάτων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εκκλησιας της Ρωσίας»

Δεν παρέλειψε όμως να συνδέσει το ζήτημα και με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. «Μήπως το ίδιο δεν συνέβη και προ λίγων ετών όταν η Κωνσταντινούπολη έδωσε την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία; Εμείς βαδίζουμε σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και την Πράξη της Εκκλησίας και η άλλη πλευρά προχωρά με τα όπλα, τις απειλές, την καταστρατήγηση των Ιερών Κανόνων και της Κανονικής Τάξεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την προηγούμενη ημέρα, ο κ.κ. Βαρθολομαίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Εσθονίας Αλάρ Κάρις που τον καλωσόρισε με τα θερμότερα λόγια, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για την προσωπική συμβολή του στην οικοδόμηση και την στήριξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Εσθονία, αλλά και εξαίροντας την σθεναρή στάση του Οικουμενικού Πατριάρχου υπέρ του δοκιμαζόμενου από τον πόλεμο ουκρανικού λαού και τις ενέργειές του υπέρ της «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

«Είμαι βαθιά εντυπωσιασμένος από την ακλόνητη δέσμευσή σας να βοηθήσετε την Ουκρανία σε αυτόν τον βάναυσο και αδικαιολόγητο πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία. Ο πόλεμος της Ρωσίας δεν είναι μόνο ένας πόλεμος εναντίον του λαού, του πολιτισμού και του εδάφους της Ουκρανίας. Είναι ένας πόλεμος ενάντια στις κοινές αξίες και αρετές όλων των φιλειρηνικών και ελεύθερων κοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας συλλογικά και να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειές σας στην Ουκρανία, όπου οι Ορθόδοξοι πιστοί μπορούν πλέον να τελούν Θεία λειτουργία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», τόνισε ο Εσθονός πρόεδρος.

Το ίδιο βράδυ, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Εσθονία κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη, στο οποίο, εκτός του Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου και των μελών της Πατριαρχικής συνοδείας, παρακάθησαν, επίσης, Πρέσβεις άλλων κρατών στην Εσθονία, καθώς και άλλοι επίσημοι.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα το Άγιο Φως

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα