ΑΘΗΝΑ
08:06
|
04.05.2024
Οι ΗΠΑ θα ανακατευθύνουν 85 εκατομμύρια στρατιωτικής χρηματοδότησης που προορίζονταν για την Αίγυπτο προς την Ταϊβάν και τον Λίβανο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να παρακρατήσει μέρος της ξένης στρατιωτικής βοήθειας που έχει διατεθεί για την Αίγυπτο και να την ανακατευθύνει σε άλλες χώρες, ανέφερε χθες η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ειδοποιήσει το Κογκρέσο ότι θα παρακρατήσει στρατιωτική βοήθεια 85 εκατομμυρίων δολαρίων από την Αίγυπτο, η οποία είχε τεθεί υπό τον όρο της απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων.

Αντίθετα, αυτά τα χρήματα φέρεται να σχεδιάζεται να διατεθούν στην Ταϊβάν και τον Λίβανο, με 55 εκατομμύρια δολάρια να πηγαίνουν στην Ταϊπέι και τα άλλα 30 εκατομμύρια στη Βηρυτό.

Η WSJ ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες πιέζουν να παρακρατηθούν επιπλέον 235 εκατομμύρια δολάρια υπό όρους βοήθειας εν μέσω εκκλήσεων για τιμωρία του Καΐρου για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα 11 Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκνεν, να παρακρατήσει το σύνολο της υπό όρους βοήθειας 320 εκατομμυρίων δολαρίων για το Κάιρο.

«Αναγνώρισαν την ιστορική, βαθιά ριζωμένη διμερή σχέση ΗΠΑ-Αιγύπτου», αλλά δήλωσαν ότι «ανησυχούν έντονα» λόγω αναφορών για επαναλαμβανόμενες συστημικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Η υπό όρους βοήθεια που συνδέεται με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αιγύπτου αποτελεί μόνο ένα κλάσμα των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λαμβάνει η χώρα κάθε χρόνο από τις ΗΠΑ με τη μορφή στρατιωτικής χρηματοδότησης.

Ωστόσο, το CNN ανέφερε αργότερα, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιτρέψει στο Κάιρο να έχει ούτως ή άλλως πρόσβαση στα 235 εκατομμύρια δολάρια από το σύνολο των 320 εκατομμυρίων δολαρίων που διατίθενται με τη μορφή στρατιωτικής χρηματοδότησης που συναρτάται με τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να είπε στο CNN ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε «αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ να παραιτηθούν από ορισμένους όρους που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα» και να επιτραπεί ούτως ή άλλως η μεταφορά των χρημάτων στην Αίγυπτο.

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊπέι εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Λευκός Οίκος έδωσε το πράσινο φως για μια άνευ προηγουμένου μεταφορά όπλων αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν στο πλαίσιο ενός προγράμματος που συνήθως προορίζεται για κυρίαρχα έθνη, προκειμένου να «ενισχυθούν» οι ικανότητες άμυνας του νησιού.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ ενέκριναν επίσης την πώληση σύγχρονου εξοπλισμού αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τα αμερικανικά σχεδιασμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Ταϊβάν.

Οι πωλήσεις όπλων της Ουάσιγκτον στην Ταϊβάν έχουν εξοργίσει την Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί αναπαλλοτρίωτο μέρος της επικράτειάς της και διεκδικεί το δικαίωμα να ανακαταλάβει την περιοχή με τη βία εάν χρειαστεί. Το Πεκίνο έχει επιμείνει ότι οι ξένες συμφωνίες όπλων με την Ταϊβάν παραβιάζουν την πολιτική της «μίας Κίνας» και συνιστούν ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα