ΑΘΗΝΑ
18:36
|
06.05.2024
Πολλές ακόμα οι αντιδράσεις για την απαγόρευση της μουσουλμανικής «αμπάγια» στα σχολεία της Γαλλικής Δημοκρατίας…
Μπριζίτ Μακρόν, του Πατρίκ Σαπάτ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 2004 η κοσμική Γαλλική Δημοκρατία απαγόρευσε τη χρήση της μουσουλμανικής μαντίλας και άλλων θρησκευτικών συμβόλων (από σταυρουδάκια μέχρι αστέρια του Δαυίδ) στα σχολεία της. Αυτό επί προεδρίας Ζακ Σιράκ. Σήμερα 19 χρόνια επί προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν το γαλλικό κράτος βάζει «τέλος» στη μουσουλμανική αμπάγια, το μακρύ παραδοσιακό φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα.

«Αποφάσισα ότι η αμπάγια δεν θα μπορούσε πλέον να φορεθεί στα σχολεία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γκάμπριελ Ατάλ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TF1. «Όταν μπαίνεις σε μια τάξη, δεν θα πρέπει να μπορείς να προσδιορίσεις τη θρησκεία των μαθητών απλά κοιτάζοντάς τους».

Μόλις την περασμένη Τρίτη 67 μαθήτριες περίπου «αποβλήθηκαν» από τα σχολεία καθώς εμφανίστηκαν φορώντας την απαγορευμένη σε εθνικό επίπεδο, αμπάγια. Η Δράση για τα Δικαιώματα των Μουσουλμάνων (ADM)  προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του κράτους με τον δικηγόρο της οργάνωσης Βινσέντ Μπρεγκάρτ να υποστηρίζει ότι η απαγόρευση «δεν βασίζεται σε κανένα νομικό κείμενο». Το Συμβούλιο της Μουσουλμανικής Πίστεως της Γαλλίας (CFCM), που ιδρύθηκε για να εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους ενώπιον της κυβέρνησης, είπε ότι η απαγόρευση της αμπάγια θα μπορούσε να δημιουργήσει «υψηλό κίνδυνο διάκρισης» και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει τη δική του καταγγελία ενώπιον του κρατικού συμβουλίου. Ωστόσο, δημοσκόπηση, την οποία δημοσιεύει το BBC, δείχνει ότι το 81% των Γαλλών κρίνει θετικά την εν λόγω απαγόρευση.

Στη Γαλλία ο διάσημος σκιτσογράφος Πατρίκ Σαπάτ προσεγγίζει το ζήτημα, το οποίο προέκυψε με το άνοιγμα των σχολείων, καυστικά…

Σχολική στολή: Η Μπριζίτ δείχνει το παράδειγμα: Ομοιομορφία με Louis Vuitton

Στο… σχολείο της Δημοκρατίας: Ολοφάνερα η Μαριάν (σ.σ. σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας) δεν φοράει αμπάγια!

Αμπάγια… απαγορεύεται
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλό Πάσχα

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα