ΑΘΗΝΑ
13:25
|
17.05.2024
Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με Νότια Κορέα και Μόσχα για ένα ακόμα στη Σινώπη.
Εργασίες στον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη προχωρούν και η συμφωνία θα είναι δυνατή σε λίγους μήνες, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε ομάδα δημοσιογράφων.

Όπως ανέφερε, ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή του σταθμού. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε την συμφωνία σε λίγους μήνες», τόνισε προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει ακόμα να εξεταστουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της αντιπροσωπείας που επιθεώρησε την περιοχή στην ανατολική Θράκη, που έχει επιλεγεί για την δημιουργία του σταθμού, ήταν ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας της Κίνας Χε Γιανγκ και ο ανώτερος Αντιπρόεδρος της State Power Investment Corporation Λου Χαονγκζάο.

Η Τουρκία έχει ένα φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου που θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία μέσα στο 2024, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα για ένα δεύτερο εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη.

Η κυβέρνηση είναι επίσης ανοιχτή στην κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR’s) με τη συνδρομή της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενισχύσεις στη Νέα Καληδονία λόγω των ταραχών-Ανάμειξη του Μπακού «βλέπει» το Παρίσι

Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την Ε.Ε. αν δεν σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ενάντια στην κακοφωνία: H ενδοοικογενειακή βία ως ζήτημα δημόσιας υγείας

Τέσσερις νεκροί από ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν το Τέξας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα