ΑΘΗΝΑ
05:41
|
02.05.2024
Ο Οβίντιο Γκουσμάν εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διακίνηση φαιντανύλης.
Ο Ovidio Guzman, γιος του βαρώνου των ναρκωτικών Joaquin "El Chapo" Guzman, συλλαμβάνεται για λίγο από τη μεξικανική στρατιωτική αστυνομία σε μια κατοικημένη περιοχή κοντά στο κέντρο του Culiacan στην πολιτεία Sinaloa, Μεξικό, στις 17 Οκτωβρίου 2019 σε αυτή τη στατική εικόνα που ελήφθη από βίντεο κάμερας κράνους στις 30 Οκτωβρίου 2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οβίντιο Γκουσμάν, γιος του φυλακισμένου Μεξικανού βαρόνου ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διακίνηση φαιντανύλης, ενισχύοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει τη διάδοση του θανατηφόρου οπιοειδούς, αναφέρει το Reuters.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ είπε ότι η έκδοση του Οβίντιο Γκουσμάν ήταν το πιο πρόσφατο βήμα στις αμερικανικές προσπάθειες να επιτεθούν σε «κάθε πτυχή» των επιχειρήσεων διακίνησης ναρκωτικών που διοικούνται από το καρτέλ Sinaloa που συνδέεται επί μακρόν με την οικογένεια Γκουσμάν.

«Είμαι επίσης ευγνώμων στους ομολόγους μας της μεξικανικής κυβέρνησης για αυτήν την έκδοση», ανέφερε ο Γκάρλαντ σε δήλωση.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει να λογοδοτεί όσους είναι υπεύθυνοι για την τροφοδοσία της επιδημίας οπιοειδών που έχει καταστρέψει πάρα πολλές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα».

Δύο Μεξικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν επίσης την έκδοση του 33χρονου Γκουσμάν.

Ένας από τους κληρονόμους της αυτοκρατορίας του πατέρα του, ο Γκουσμάν συνελήφθη για λίγο στη βόρεια πόλη Culiacan το 2019, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ για να αποφευχθεί η αιματοχυσία όταν το καρτέλ του αντέδρασε.

Συνελήφθη τον Ιανουάριο μετά από έντονη συμπλοκή πυρκαγιών στην πολιτεία Sinaloa του βόρειου Μεξικού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απεικονίσει τον Γκουσμάν και ορισμένους από τους αδελφούς του ως το πρόσωπο της απειλής που θέτει η φαιντανύλη, ένα εξαιρετικά εθιστικό δηλητήριο που σκοτώνει σχεδόν 200 Αμερικανούς καθημερινά. Αυτός ο αριθμός των νεκρών έχει συσσωρεύσει πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν και έχει προκαλέσει διπλωματικές πιέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε την έκδοση του Γκουσμάν τον Φεβρουάριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για ναρκωτικά ενώπιον δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Οι διαδικασίες έκδοσης διακεκριμένων Μεξικανών εμπόρων ναρκωτικών μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Η απομάκρυνση του Οβίντιο Γκουσμάν ήταν ακόμη πιο γρήγορη από αυτή του πατέρα του, ο οποίος μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ μόλις ένα χρόνο μετά την τελική σύλληψή του στη Sinaloa στις αρχές του 2016.

Αρκετά μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του ειδησεογραφικού δικτύου Milenio, ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Γκουσμάν είχε οδηγηθεί έξω από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο κεντρικό Μεξικό για να περάσει τα σύνορα.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα των ΗΠΑ, ο Γκουσμάν και τα αδέρφια του φέρεται να ήλεγχαν εκτεταμένες διεθνείς δραστηριότητες στο εμπόριο φαιντανύλης, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων «πλημμυρίζοντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες με το φάρμακο.

Το στοίχημά τους στο συνθετικό οπιοειδές που είναι 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη βοήθησε να ενταθεί μια επιδημία οπιοειδών που τους έβαλε στο στόχαστρο των αντιναρκωτικών των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει ανταμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που οδηγούν στη σύλληψη ή την καταδίκη ή του Οβίντιο Γκουσμάν και των τριών από τους αδελφούς του.

Ο πατέρας του, “Ελ Τσάπο” Γκουσμάν, αναδείχθηκε στο τιμόνι του καρτέλ Sinaloa. Εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 μετά από δύο αποδράσεις από τη φυλακή στο Μεξικό. Ο πρεσβύτερος Γκουσμάν βρίσκεται τώρα σε μια φυλακή υψηλής ασφάλειας «Supermax» στο Κολοράντο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα