ΑΘΗΝΑ
20:01
|
03.05.2024
Κτίρια πήραν φωτιά στην πρωτεύουσα του Σουδάν μετά από σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των αντίπαλων δυνάμεων.
Ο Πύργος της Εταιρείας Πετρελαίου Greater Nile Petroleum, τυλιγμένος στις φλόγες μετά από συγκρούσεις στο Χαρτούμ του Σουδάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κτίρια πήραν φωτιά στην πρωτεύουσα του Σουδάν μετά από σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των αντίπαλων δυνάμεων, αναφέρει το BBC.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο την Κυριακή έδειχναν τον εμβληματικό Πύργο της Εταιρείας Πετρελαίου Greater Nile Petroleum να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

«Αυτό είναι πραγματικά οδυνηρό», είπε η Ταγκρίντ Αμπντίν, αρχιτεκτόνισσα του κτιρίου, σε μια ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες μάχες συνεχίστηκαν στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις και πόλεις από τότε που ξέσπασαν οι μάχες τον Απρίλιο.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε ο ΟΗΕ.

Ο ουρανοξύστης 18 ορόφων της εταιρείας πετρελαίου, που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Νείλο, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα στο Χαρτούμ.

Η κ. Αμπντίν είπε ότι καθόριζε τον ορίζοντα της πόλης και θρηνούσε για «τόσο παράλογη καταστροφή».

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε φωτιά στην κωνική δομή του κτιρίου, η οποία έχει γυάλινη πρόσοψη. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή θάνατοι.

Η βία στο Σουδάν ξεκίνησε στις 15 Απριλίου, που πυροδοτήθηκε από έναν αγώνα εξουσίας μεταξύ των ηγετών του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Ακολούθησαν μέρες έντασης, καθώς μέλη των RSF αναδιατάχθηκαν σε όλη τη χώρα σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή.

Το Παρατηρητήριο Πολέμου του Σουδάν, το οποίο παρέχει ανάλυση της σύγκρουσης, ανέφερε ότι οι RSF επιτέθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από τον στρατό το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου ενός οικοπέδου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αρκετά κυβερνητικά κτίρια φέρονται να έχουν πιάσει φωτιά ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του στρατού συνεχίστηκαν μέχρι την Κυριακή, ανέφεραν αυτόπτες στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο.

Κάτοικοι σε μια νότια συνοικία της πόλης – όπου ο στρατός στόχευε βάσεις των RSF – είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσαν «τεράστιους κρότους» καθώς ξύπνησαν.

Άλλοι ανέφεραν μάχες στην πόλη El-Obeid, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Οι RSF μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και οι αεροπορικές επιδρομές του στρατού είχαν ως στόχο την αποδυνάμωση των θέσεων των RSF.

Η σύγκρουση έχει σκοτώσει περίπου 7.500 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά το βαφτιστήρι του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα