ΑΘΗΝΑ
08:06
|
28.04.2024
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στη Μάλτα το Σαββατοκύριακο.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στη Μάλτα στις 16-17 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν βασικά ζητήματα της διμερούς ατζέντας, προβλήματα παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, καθώς και την κατάσταση στην Ουκρανία και την Ταϊβάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. σε δήλωση τύπου την Κυριακή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν βασικά ζητήματα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, παγκόσμια και περιφερειακά θέματα ασφάλειας, τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ζητήματα στα Στενά, μεταξύ άλλων θεμάτων». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν αυτό το στρατηγικό κανάλι επικοινωνίας και να συνεχίσουν πρόσθετη δέσμευση υψηλού επιπέδου και διαβουλεύσεις σε βασικούς τομείς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τους επόμενους μήνες».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Σάλιβαν και ο Γουάνγκ είχαν «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις, βασισμένες στις δεσμεύσεις μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Σι στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Νοέμβριο του 2022».

«Αυτή η συνάντηση [στη Μάλτα] ήταν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας και την υπεύθυνη διαχείριση της σχέσης», τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε νωρίτερα ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του στη Μόσχα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα