ΑΘΗΝΑ
15:43
|
28.04.2024
Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Αυστραλία την Κυριακή για να υποστηρίξουν την αναγνώριση των ιθαγενών της χώρας στο σύνταγμα.
Μια απεικόνιση της σημαίας των Αβοριγίνων της Αυστραλίας εμφανίζεται σε ένα περβάζι παραθύρου στο σπίτι της γηγενούς πρεσβυτέρας των Μουρουουάρι Ρίτα Ράιτ, μέλους των «Κλεμμένων Γενεών», στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, 19 Ιανουαρίου 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Αυστραλία την Κυριακή για να υποστηρίξουν την αναγνώριση των ιθαγενών της χώρας στο σύνταγμα, μια πρόταση που δυσκολεύεται ενόψει του δημοψηφίσματος τον επόμενο μήνα, αναφέρει το Reuters.

Εάν εγκριθεί στις 14 Οκτωβρίου, το μέτρο θα κατοχυρώσει τους αυτόχθονες πληθυσμούς στο σύνταγμα και θα δημιουργήσει ένα συμβουλευτικό όργανο για να δώσει στους Αβορίγινες και στους κατοίκους των Νησιών του Στενού Τόρες τη συμβολή τους σχετικά με τις πολιτικές που τους επηρεάζουν.

Οι αυτόχθονες Αυστραλοί, που αντιπροσωπεύουν το 3,8% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν μειονεκτήματα όπως οι διακρίσεις, τα κακά αποτελέσματα υγείας και εκπαίδευσης και τα υψηλά ποσοστά φυλάκισης.

Ωστόσο, η πρόταση «Φωνή στο Κοινοβούλιο» εμφανίστηκε σε τροχιά ήττας, σύμφωνα με δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα, την πέμπτη μηνιαία έρευνα στη σειρά που βρίσκει τους ψηφοφόρους ενάντια στην αλλαγή.

Το Yes23, η ομάδα πίσω από τις εκδηλώσεις «Walk for Yes», είπε ότι περίπου 20.000 άτομα συμμετείχαν στο Μπρίσμπεϊν, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, με προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, το Περθ, το Χόμπαρτ, την Καμπέρα, το Ντάργουιν και το Νιούκαστλ.

Πολλοί παρευρισκόμενοι φορούσαν μπλουζάκια και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ψηφίστε ναι!», έδειξαν πλάνα της Australian Broadcasting Corp (ABC).

Για να αλλάξει το Σύνταγμα, το δημοψήφισμα, το οποίο υποστηρίζεται από την Εργατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε, θα απαιτούσε εθνική πλειοψηφία υπέρ και πλειοψηφίες σε τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι πολιτείες της Αυστραλίας.

Οι περισσότεροι ιθαγενείς τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος, αλλά κάποιοι, όπως ο εξέχων αγωνιστής του Νο Ουάρεν Μαντάιν, λένε ότι αποσπά την προσοχή από την επίτευξη πρακτικών και θετικών αποτελεσμάτων και δεν θα επιλύσει πλήρως τα ζητήματα που τους επηρεάζουν.

«Εάν μπορούμε να κάνουμε μόνο τρία πράγματα – υπευθυνότητα, θέσεις εργασίας και εκπαίδευση – τότε θα επιλύσουμε τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουμε», δήλωσε ο Μαντάιν στο ABC.

Από την ανεξαρτησία της Αυστραλίας το 1901, μόνο οκτώ από τις 44 προτάσεις για συνταγματική αλλαγή έχουν εγκριθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα