Την επαναφορά των μισθολογικών προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Προτού, όμως, οι εργαζόμενοι σπεύσουμε στον ράφτη της γειτονιάς, προκειμένου να προσθέσουμε… τσέπες, οι οποίες θα φιλοξενήσουν το επιπλέον εισόδημα, ίσως θα πρέπει να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές των πρωθυπουργικών εξαγγελιών.
Τα «ψιλά γράμματα», που λένε…
Ας «μεταφράσουμε», λοιπόν, τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, στη γλώσσα της εργασιακής καθημερινότητας:
- Καταρχάς, η επαναφορά των τριετιών, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 οπότε και «πάγωσαν» με εντολή των δανειστών.
Επομένως, όπως εκτιμάται, οι εργαζόμενοι θα στερηθούν οριστικά περίπου 10 δισ. ευρώ από το «πάγωμα» των τριετιών κατά την περίοδο 2012-2023 και τα ασφαλιστικά ταμεία 2 δισ. ευρώ από εισφορές (στοιχεία ΕΝΥΠΕΚΚ) .
- Η επαναφορά, αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή 3ετίες στον κατώτατο ή 3ετίες, 5ετίες ή άλλες κλίμακες που (όμως) ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις.
Το 2010, η κάλυψη των εργαζομένων από 79 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, προσέγγιζε το 100%. Σήμερα, οι 38 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που βρίσκονται σε ισχύ, καλύπτουν δυνητικά περίπου 735.000 εργαζόμενους, δηλαδή μόλις το 29% του συνόλου των μισθωτών. Ωστόσο, το πραγματικό ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από αυτού του είδους τις συμβάσεις μειώνεται ακόμα περισσότερο, εάν ληφθεί υπόψη ότι από το σύνολο των 38 συμβάσεων μόνο 5 έχουν κηρυχθεί ως γενικά υποχρεωτικές, δηλαδή ως υποχρεωτικά εφαρμοστέες σε όλους τους εργαζόμενους από το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Επίσης, μόλις 9 από τις 24 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις που υπεγράφησαν το 2022 προβλέπουν αύξηση αποδοχών (στοιχεία ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
- Όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012 θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος από την 1η Ιανουαρίου 2024, οπότε θα λάβουν την πρώτη τριετία το 2027.
- Όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας πριν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 θα λάβουν τριετία από το 2025. Σε περίπτωση, που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023, και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις συλλογικές συμβάσεις, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.
- Τα ποσά που υπολογίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ότι θα ενισχύσουν τους εργαζόμενους, μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ μικτά για 14 μισθούς, τρεις τριετίες και πλήρη απασχόληση.
Επομένως, τα «καθαρά» ποσά και η αγοραστική δύναμή τους από το 2025 ή κατά περίπτωση από το 2027 και μετά, οπότε θα ξεκινήσει η καταβολή τους, θα περιοριστούν δραματικά μέσα στο εξαιρετικά αρνητικό οικονομικά κλίμα που επικρατεί και φυσικά δεν θα καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις θηριώδεις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι.
Και μια πρόβλεψη
Επειδή η «αγορά αυτορυθμίζεται», όπως επισημαίνουν οι επαΐοντες, τα επόμενα χρόνια οι εργοδότες θα δείξουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στη… σωτηρία των νέων ανέργων (χωρίς προϋπηρεσία) και ταυτόχρονα μια αποστροφή για τους παλαιότερους εργαζόμενους (με προϋπηρεσία).
Κάπου εδώ, οφείλουμε μια συγγνώμη στους αισιόδοξους από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά όπως έχουν πει «απαισιόδοξος είναι ένας καλά ενημερωμένος αισιόδοξος».
Διαβάστε επίσης: