ΑΘΗΝΑ
23:27
|
27.04.2024
Η ανταλλαγή των κρατουμένων έγινε με φόντο οικονομικές διαπραγματεύσεις και διευκολύνσεις με τη συνδρομή του Κατάρ.
Πέντε Αμερικανοί πολίτες κρατούνται σε Ιρανικές φυλακές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε Αμερικανοί φυλακισμένοι στο Ιράν αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στο πλαίσιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση του κράτους του Κόλπου του Κατάρ.

Οι τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι έχουν επίσης ιρανικά διαβατήρια, θα επιβιβαστούν σε αεροπλάνο μόλις επιβεβαιωθεί ότι 6 δισεκατομμύρια δολάρια από ιρανικά κεφάλαια που κάποτε κρατούνταν στη Νότια Κορέα έχουν φτάσει σε τράπεζες στη Ντόχα.

Αυτό είναι μέρος μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα μετά από ένα χρόνο έμμεσων συνομιλιών.

Πέντε Ιρανοί που είναι κρατούμενοι σε αμερικανικές φυλακές, κυρίως με την κατηγορία της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων, θα αποφυλακιστούν επίσης.

Στους Αμερικανούς που κρατούνται στη διαβόητη φυλακή Evin του Ιράν, οι αρχές έχουν δώσει υποσχέσεις και στο παρελθόν για τη σύντομη απελευθέρωσή τους, η οποία φαίνεται ότι επιτέλους θα λάβει χώρα το πρωί της Δευτέρας.

Ανάμεσα στους κρατουμένους περιλαμβάνονται ο 51χρονος Σιαμάκ Ναμάζι, 0 59χρονος επιχειρηματίας Εμάντ Σάργκι και ο 67χρονος περιβαλλοντολόγο Μοράντ Ταχμπάζ, ο οποίος έχει επίσης βρετανική υπηκοότητα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν καλείται εδώ και καιρό να φέρει στο σπίτι Αμερικανούς που θεωρούνται ευρέως ως όμηροι που χρησιμοποιούνται από το Ιράν ως διαπραγματευτικά χαρτιά.

Για το Ιράν, αυτή η συμφωνία απελευθερώνει τα χρήματα που κέρδισε από την πώληση πετρελαίου στη Νότια Κορέα – αν και τα κεφάλαια που κατατίθενται σε τράπεζες του Κατάρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τρίτους για την αγορά αγαθών όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η ανταλλαγή είναι περίπλοκη και αμφιλεγόμενη.

Καταδικάζεται από κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ και Ιρανούς ακτιβιστές που λένε ότι θα ενθαρρύνει την ομηρεία.

Αλλά αυτή φαίνεται ότι θα είναι μια ημέρα τεράστιας ανακούφισης και χαράς για τους κρατούμενους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα