ΑΘΗΝΑ
08:40
|
03.05.2024
Απόψε Αμερικανοί και Ισραηλινοί διέψευσαν πως η Σαουδική Αραβία σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις λόγω της άκαμπτης στάσης στο παλαιστινιακό.
Οι ηγέτες Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν σήμερα τις πληροφορίες  που δημοσίευσε την Κυριακή η σαουδαραβική εφημερίδα Elaph κατά τις οποίες «παγώνουν» οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας εξομάλυνσης σχέσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία επειδή η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνείται να κάνει υποχωρήσεις στο παλαιστινιακό, ικανοποιώντας μία από τις προϋποθέσεις του Ριάντ.

Η σαουδαραβική εφημερίδα επικαλέστηκε πηγές στο γραφείο του Νετανιάχου και πως οι ΗΠΑ το ενημέρωσαν για την στάση της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Φέρεται μάλιστα πως αυτό προκάλεσε «σύγχυση» στο Ισραήλ καθώς είχε μείνει με την αίσθηση πως η Σαουδική Αραβία ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ δίχως να το συνδέσει με πρόοδο στο παλαιστινιακό. Η ίδια πηγή τόνισε πάντως πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο παλαιστινιακό δεν πρόκειται να προχωρήσει το ισραηλινο-σαουδαραβικό παζάρι για μία ακόμη συμφωνία του Αβραάμ.

Ο Νετανιάχου μιλώντας αργότερα στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg  δήλωσε πως «εάν υπάρχει πολιτική θέληση, μπορεί να βρεθεί πολιτικά τρόπος για την επίτευξη ομαλοποίησης (στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία) και μία «επίσημη ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας», μολονότι ουδέποτε οι δύο χώρες ήταν σε… εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Νετανιάχου επέμεινε πως «υπάρχει αρκετός χώρος για να συζητηθούν δυνατότητες».

Ένα 24ωρο νωρίτερα το ίδιο είχε υποστηρίξει και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, θεωρώντας πως το παλαιστινιακό ζήτημα «δε θα είναι εμπόδιο στην ειρήνη», προσθέτοντας:

«Το αποδείξαμε αυτό με τις συμφωνίες του Αβραάμ. Εχουμε όλοι συμφέρον στη βελτίωση της ζωής στις περιοχές της Παλαιστινιακής Αρχής».

Ο Κοέν ξέχασε πως αυτό που διεκδικεί ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι «βελτίωση της ζωής» στη Δυτική Όχθη αλλά ανεξάρτητο κράτος με πλήρη δικαιώματα αυτοκυριαρχίας…

Από πρόσφατη συνάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και του Σαουδάραβα πρωθυπουργού και πρίγκηπα διαδόχου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο Ριάντ

Το παζάρι μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας αναμένεται αυτές τις μέρες να συνεχιστεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Γενικής Συνέλευσης, η Σαουδική Αραβία έχει διοργανώσει αργότερα απόψε (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) μία εκδήλωση με τον τίτλο: «Μέρα Ειρηνευτικής Προσπάθειας για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Η εκδήλωση θα γίνει μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην εκδήλωση αξίζει να σημειωθεί πως δεν προσκλήθηκαν ούτε Παλαιστίνιοι, ούτε Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα