ΑΘΗΝΑ
13:02
|
06.05.2024
Ο Μέιρ Μπεν-Σαμπάτ θεωρεί την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας «σημαντικό στόχο, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Μέιρ Μπεν-Σαμπάτ θεωρεί την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας «σημαντικό στόχο, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», επισημαίνοντας ότι «οι ισραηλινές πρακτικές εναντίον των Παλαιστινίων δεν καθορίζουν τη θέση της Σαουδικής Αραβίας για την ομαλοποίηση με το Ισραήλ.»

Το Middle East Monitor αναφέρει ότι ο Μπεν-Σαμπάτ, ο οποίος επί του παρόντος ηγείται του Misgav: The Institute for Sionist Strategy and National Security, είναι ένας από τους αρχιτέκτονες των Συμφωνιών του Αβραάμ που υπέγραψε το Ισραήλ με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μαρόκο.

Ο Μπεν-Σαμπάτ έγραψε σε ένα άρθρο, αντίγραφο του οποίου εστάλη στο πρακτορείο Anadolu στις 30 Ιουνίου: «Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας είναι ένα ξεκάθαρο αμερικανικό και δυτικό συμφέρον, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αποστασιοποιήσουν τη Σαουδική Αραβία από τον ενισχυμένο άξονα Κίνας-Ιράν-Ρωσίας και θα κερδίσουν τους πόντους που χρειάζονται στο πλαίσιο του αγώνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή για την οριοθέτηση της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων».

Τις τελευταίες εβδομάδες, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένας στρατηγικός στόχος που θα επιδιώξει να επιτύχει.

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, η Σαουδική Αραβία όρισε ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί πρώτα πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία εξομάλυνσης με το Τελ Αβίβ.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παρατήρησε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ» να υπάρχουν εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν έκανε αυτή τη δήλωση σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ: «Ενδιαφέρονται για την προοπτική της ομαλοποίησης», αλλά πιστεύει ότι η επίτευξη εξομάλυνσης μεταξύ των δύο είναι: «Απίστευτη πρόκληση – δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι επίσης μια πραγματική προοπτική και εργαζόμαστε προς αυτό το σκοπό».

Επιπλέον, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι η ισραηλινή κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη δυσχεραίνει την πρόοδο στην προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Ως προς αυτό, ο Μπεν-Σαμπάτ σχολίασε: «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη σημασία του αντίκτυπου της πραγματικότητας ασφαλείας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια στις συνεχιζόμενες επαφές προκειμένου να διευρυνθεί το πεδίο της ομαλοποίησης στην περιοχή. Η ευαισθησία σχετικά με τις θέσεις του δρόμου είναι έντονη και οι ηγέτες στις περισσότερες χώρες δεν κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση της κοινής γνώμης».

Και πρόσθεσε: «Οι εικόνες που προέρχονται από την Ιουδαία και τη Σαμάρεια παρέχουν εφόδια για την προπαγάνδα που ασκείται από ισλαμιστικά κόμματα, φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις και άλλα αντι-ισραηλινά κόμματα».

Ο Μπεν-Σαμπάτ επικαλέστηκε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, ο οποίος εξήγησε: «Εάν υπάρχει φωτιά που καίει στην αυλή τους, θα είναι πολύ πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εμβαθύνουν τις υπάρχουσες συμφωνίες και να τις επεκτείνουν ώστε να συμπεριλάβουν εν δυνάμει τη Σαουδική Αραβία».

Ο Μπεν-Σαμπάτ απάντησε: «Αυτό είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν σχετικά με την προσπάθεια προώθησης της ομαλοποίησης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας και την περιέγραψε ως ένα βήμα που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις».

«Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Μπλίνκεν εκμεταλλεύεται τον ισραηλινό ενθουσιασμό για να επιτύχει την εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία ως εργαλείο πίεσης σε αυτήν στο παλαιστινιακό ζήτημα. Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της κλιμάκωσης στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία δεν σημειώθηκαν απτά επιτεύγματα στον τομέα της εξομάλυνσης. Η Ουάσιγκτον εξέφρασε σαφή επιθυμία να συνεχίσει τη δυναμική που μαρτυρούν αυτές οι συμφωνίες, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ελάχιστα», σημείωσε.

Ο Μπεν-Σαμπάτ πιστεύει ότι: «Η ομαλοποίηση έχει τη δυνατότητα να κάνει τη Σαουδική Αραβία ένα διεθνές κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης που θα συνδέει την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, και αυτό θα φέρει επανάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο. Κατά την άποψη του Ισραήλ, η ομαλοποίηση με τη Σαουδική Αραβία είναι ένας σημαντικός στόχος, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Το να κάνεις παραχωρήσεις στο ιρανικό ζήτημα, να συμβιβάζεσαι στο θέμα της διάδοσης των πυρηνικών δυνατοτήτων στη Μέση Ανατολή και να κάνεις παραχωρήσεις στο επίπεδο ασφάλειας στην παλαιστινιακή αρένα, είναι ένα τίμημα που είναι πολύ βαρύ για να πληρωθεί, ακόμη και σε αντάλλαγμα – ένα απτό επίτευγμα», εξήγησε.

Ο Μπεν-Σαμπάτ συμμετείχε ενεργά στην επίτευξη συμφωνιών με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο το 2020.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μπάιντεν συναντά τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα