ΑΘΗΝΑ
10:16
|
19.05.2024
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα στον Λευκό Οίκο, με τις προοπτικές για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα να φαίνονται ισχνές.
Η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Μπάιντεν και του βασιλιά Αμπντάλα δεν είναι επίσημη διμερής συνάντηση, αλλά μια άτυπη κατ' ιδίαν συνάντηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον σύμμαχό του στη Μέση Ανατολή, τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα με τις προοπτικές για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα να φαίνονται ισχνές, με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο, αναφέρει το Reuters.

Την Κυριακή, η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Η Χαμάς επιτέθηκε επίσης στο πέρασμα Kerem Shalom στη Γάζα που το Ισραήλ είπε ότι σκότωσε τρεις στρατιώτες του.

Ιορδανός διπλωμάτης είπε στο Reuters ότι η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Μπάιντεν και του βασιλιά Αμπντάλα δεν είναι επίσημη διμερής συνάντηση, αλλά μια άτυπη κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με την προγραμματισμένη στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου είπε στους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν την εκκένωση ορισμένων περιοχών τη Δευτέρα.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Βασιλιά Αμπντάλα στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο και οι δύο μακροχρόνιοι σύμμαχοι συζήτησαν έναν τρομακτικό κατάλογο προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη νότια Γάζα και του πόνου των Παλαιστινίων αμάχων.

Η Ιορδανία και άλλα αραβικά κράτη επικρίνουν έντονα τις ενέργειες του Ισραήλ και απαιτούν κατάπαυση του πυρός από τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς οι απώλειες αμάχων άρχισαν να εκτοξεύονται.

Ο πόλεμος ξεκίνησε αφότου η Χαμάς κατέπληξε το Ισραήλ με μια διασυνοριακή επιδρομή στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και συνελήφθησαν 252 όμηροι, σύμφωνα με τους ισραηλινούς απολογισμούς.

Περισσότεροι από 34.600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 77.000 τραυματίστηκαν στην επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο Μπάιντεν μίλησε για τελευταία φορά με τον Νετανιάχου στις 28 Απριλίου και «επανέλαβε τη σαφή θέση του» για πιθανή εισβολή στη Ράφα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την απαίτησή του να μην αναλάβει το Ισραήλ χερσαία επίθεση στη Ράφα χωρίς σχέδιο προστασίας των Παλαιστινίων αμάχων.

Με τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις να ξεσπούν σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενη πολιτική πίεση για να πείσει το Ισραήλ να σταματήσει μια εισβολή. Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην αναταραχή στην πανεπιστημιούπολη για τον πόλεμο στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, αλλά είπε ότι οι διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη δεν τον ανάγκασαν να επανεξετάσει τις πολιτικές του στη Μέση Ανατολή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα