ΑΘΗΝΑ
18:06
|
18.05.2024
Ο Φιντάν δήλωσε το Σάββατο ότι η σύγκρουση έχει μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο αγώνα μεταξύ καταπιεστών και καταπιεσμένων.
Χακάν Φιντάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε το Σάββατο ότι η αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής δεν είναι πλέον ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αλλά ένας αγώνας μεταξύ καταπιεστών και καταπιεσμένων παγκοσμίως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Μιλώντας στη 15η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιήθηκε στην Μπαντζούλ, την πρωτεύουσα της Γκάμπια, ο Φιντάν τόνισε ότι κανένα από τα μέλη δεν έχει το δικαίωμα να επιλύσει τις διαφορές του για το «αίμα των Παλαιστινίων».

Επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ έχει διαφύγει της ευθύνης, ο Φιντάν δήλωσε ότι είναι καθήκον ολόκληρης της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας να συσπειρωθεί για να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους. Υπογράμμισε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αποδείξουν την ενότητά τους και ότι μπορούν να επιτύχουν αποτελέσματα με διπλωματικά και, όταν χρειάζεται, με καταναγκαστικά μέσα.

Ο Φιντάν επέστησε την προσοχή στις ιστορικές διαιρέσεις μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών και δήλωσε ότι αυτές δεν πρέπει να επαναληφθούν για να θυσιαστεί η παλαιστινιακή υπόθεση στους περιφερειακούς ανταγωνισμούς. Ο μόνος νικητής σε μια τέτοια κατάσταση θα ήταν το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του, προειδοποίησε.

Προέτρεψε όλες τις μουσουλμανικές χώρες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να τερματίσει την καταπίεση των Παλαιστινίων και να προωθήσει μια λύση δύο κρατών, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για να το πράξουν και να δείξουν ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου έχει συνέπειες.

Τόνισε ότι οι λαοί των μουσουλμανικών χωρών αναμένουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη σύνοδο κορυφής στην Μπαντζούλ, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης από περισσότερες χώρες θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο Ισραήλ.

Ο Φιντάν υπογράμμισε ότι οι χώρες του ΟΙΣ πρέπει να καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

Η 15η σύνοδος κορυφής του ΟΙΣ ξεκίνησε το Σάββατο στην πόλη της Δυτικής Αφρικής. Παγκόσμιοι ηγέτες από τις 57 χώρες-μέλη του ΟΙΣ και όχι μόνο αναμένεται να συμμετάσχουν, ανέφερε ο ΟΙΣ σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνόδου κορυφής. Την Τουρκία εκπροσωπεί στην εκδήλωση ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα