ΑΘΗΝΑ
22:51
|
27.04.2024
Η 24ωρη απεργία κηρύχθηκε ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Στιγμιότυπο από προηγούμενη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον απεργιακό τους αγώνα απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης συντονίζουν εργατικές ενώσεις και σωματεία μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου.

Στην απεργία που αποφάσισε νωρίτερα σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, συμμετέχουν πολλά σωματεία, μεταξύ των οποίων η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών –Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ),  το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία της χώρας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης).

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:

«Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα».

Όλοι στρέφονται ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που μεταξύ άλλων:

  • Επιβάλει τη δυνατότητα εργασίας ακόμη και 13 ώρες την ημέρα και 78 ώρες την εβδομάδα.
  • Καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας.
  • Περιορίζει δραστικά σειρά επιδομάτων.
  • Ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης προς όφελος των εργοδοτών.
  • Υπονομεύει περαιτέρω το 8ωρο, το 5ήμερο και τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ.
  • Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, «μηδενικών ωρών»  και «κατά παραγγελία εργασία» που δοκιμάστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και Η Γερμανία με άσχημες επιπτώσεις στους εργαζόμενους (κυρίως νέους).

Η ΑΔΕΔΥ απαιτεί την άμεση απόσυρσή του και καλεί τους εργαζόμενους να το αποδοκιμάσουν στην πράξη συμμετέχοντας στην απεργία και τις άλλες κινητοποιήσεις.

Στάση εργασίας στα λεωφορεία

Λόγω της 24ωρης κινητοποίησης θα προκληθούν αλλαγές στα δρομολόγια ορισμένων μέσων συγκοινωνίας με πρώτα τα λεωφορεία που δε θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9.00 το πρωί και από τις 21.00 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας.

Θα λειτουργούν δηλαδή από τις 9.00 το πρωί ως τις 21.00

Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία σε δρομολόγια που εκτελούν τα οχήματα των ΚΤΕΛ.

Προβλήματα αναμένονται στην εκτέλεση δρομολογίων των επιβατικών και οχηματαγωγών πλοίων καθώς στη 24ωρη απεργία συμμετέχουν εκτός από την ΠΕΝΕΝ και η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα