ΑΘΗΝΑ
21:09
|
07.11.2024
Ρωσία, Ε.Ε., ΗΠΑ ζητούν άμεση ανάσχεση πυρός. 5 νεκροί και 80 τραυματίες από τις επιθέσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σοβαρά επεισόδια στο Γερεβάν.
Ναγκόρνο Καραμπάχ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ραγδαίες και επικίνδυνες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα έπειτα από τις επιθέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν κατά Αρμενίων της περιοχής, προκαλεί ευρύτερες διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία με τελευταία την αντίδραση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που καταδίκασε απόψε «με τον πλέον έντονο τρόπο τη χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Απαίτησε επίσης από το Μπακού να σταματήσει «αμέσως την επίθεση».

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε απόψε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν,  και την προτροπή του πρώτου να ξεκινήσει άμεσα «επανάληψη των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στην ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και την εγγύηση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και το διεθνές δίκαιο».

Νωρίτερα, μετά τη Ρωσία που εξέφρασε διά της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, «βαθιά ανησυχία» για την απότομη κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, είχε καταδικάσει επίσης την στρατιωτική κλιμάκωση καλώντας το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα στην περιοχή.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού» τόνισε ο Μπορέλ στην ανακοίνωσή του. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ε.Ε. παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε το Μπακού να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική επίθεση στον θύλακα, ζητώντας άμεσα την έναρξη ενός «γνήσιου διαλόγου μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ».

Από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι θα έχει συνομιλίες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η ίδια πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει να μην προσφύγει σε στρατιωτικά μέτρα και προέτρεψε το Μπακού να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Γαλλία καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν απαιτώντας την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρότεινε την επιβολή κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση που δεν σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις.

Το απόγευμα, ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επικοινωνήσει με «όλα τα μέρη» συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον κρίνει «ιδιαίτερα επικίνδυνη» τη στρατιωτική επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Θέση στο θέμα πήρε απόψε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας, Μπομπ Μενέντες, που τόνισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης Χ πως η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «αποδεικνύει την περαιτέρω κακόβουλη πρόθεση του Αλίεβ να εξαφανίσει τον εκεί αρμενικό πληθυσμό. Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσουν».

Το πρόσχημα και οι απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν για την επίθεση

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τις αρμενικές ένοπλες ομάδες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», να παραδοθούν, διαφορετικά θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέχρι τέλους» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο την διοίκηση της προεδρίας.

Παράλληλα η διοίκηση της προεδρίας δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να συναντηθεί με εκπροσώπους των εθνοτικών Αρμενίων στο Γιεβλάχ εφόσον εκπληρώσουν «σειρά όρων».

«Ωστόσο, για να σταματήσει η αντιτρομοκρατική επιχείρηση, οι παράνομοι αρμενικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί πρέπει να υψώσουν τη λευκή σημαία, να παραδοθούν όλα τα όπλα και να διαλυθεί το παράνομο καθεστώς», αναφέρει η προεδρική διοίκηση, προσθέτοντας ότι «διαφορετικά, η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

Απόπειρα πραξικοπήματος φοβάται ο Πασινιάν

Σε δραματικό διάγγελμά του σήμερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε εκείνους που καλούν σε «πραξικόπημα» στη χώρα του, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ορισμένα άτομα, σε ορισμένες δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημα στην Αρμενία. Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία», είπε στο διάγγελμά του.

Λίγη ώρα αργότερα, η αρμενική τηλεόραση μετέδιδε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ως τις 10.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) να σημειωθούν συγκρούσεις με αστυνομικούς προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ατόμων και από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα στο Γερεβάν κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδος).

Ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν:

  • «Νικόλ, προδότη!»
  • «Νικόλ, παραιτήσου!»
  • «Αρτσάχ! Αρτσάχ!» (σ.σ.Όπως αποκαλούν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

Εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αρμενία προσπάθησαν πολλές φορές να εκτοπίσουν από την εξουσία τον Πασινιάν, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την ήττα στον σύντομο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020.

Το βράδυ, μεγάλος αριθμός διαδηλωτών, συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Γερεβάν, αποδοκιμάζοντας τις αποστάσεις που διατηρεί η Μόσχα από όσα συμβαίνουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ωστόσο, νωρίτερα, ρωσικές ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απομάκρυναν αμάχους από τις «πιο επικίνδυνες περιοχές» του θύλακα, όπου το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε νωρίτερα ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις απηύθυναν έκκληση για «άμεση» εκεχειρία στην περιοχή.

«Μέσα στην ημέρα, 469 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 185 παιδιά, μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία που βρίσκεται το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου προσθέτοντας: «Μέλη του ιατρικού προσωπικού… παρείχαν βοήθεια σε εννέα τραυματίες πολίτες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά».

Αιματηρές επιθέσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν τις 7.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) το Κέντρο Πληροφοριών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν.

Οι 15 από τους τραυματίες ήταν άμαχοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προτάσεις Λιβάνιου για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Γάζα: Στη Χάγη εναντίον του Ισραήλ και η Ιρλανδία

Θα ψηφίσουν και τα δέντρα στο συνέδριο, λέει ο Κασσελάκης – Πολάκης: Ψευδές το πόθεν έσχες

Αλ-Χούθι: Οι ΗΠΑ βλέπουν τους άτολμους Άραβες σαν «αγελάδες για άρμεγμα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα