ΑΘΗΝΑ
07:28
|
05.05.2024
Στην περιοχή του Στεπανακέρτ, οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε υπόγεια ενώ κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτα βίντεο με πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή.
Το Στεπανακέρτ είναι η πρωτεύουσα της ντε φάκτο Δημοκρατίας του Αρτσάχ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ελέγχεται από τις αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα βομβαρδισμοί και σειρήνες πολέμου ακούγονται από το πρωί στο Στεπανακέρτ, τη πρωτεύουσα της ντε φάκτο Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν εκκινήσει μαζικές επιχειρήσεις στα περίχωρα της πόλης, αλλά και σε κατά τόπους περιοχές εναντίον του αρμενικού θύλακα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, σκοπός της στρατιωτικής επιχείρησης είναι να ληφθούν αντιτρομοκρατικά μέτρα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Την ίδια στιγμή αναφέρεται πως η αζερική πλευρά είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις της τόσο στη ρωσική όσο και στην τουρκική πλευρά.

Όσον αφορά την περιοχή του Στεπανακέρτ, οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε υπόγεια ενώ κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτα βίντεο με πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή.

Από την πλευρά τους, το πυροβολικό των αρμένικων αυτονομιστικών δυνέμων φαίνεται να απαντούν στην επίθεση στοχεύοντας το Αζερμπαϊτζάν σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.

Η Μόσχα εξέφρασε βαθιά ανησυχία «για την απότομη κλιμάκωση» στην αμφισβητούμενη περιοχή, ανέφερε το TASS, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Ανέφερε πως το Αζερμπαϊτζάν προειδοποίησε τους Ρώσους ειρηνευτές στην περιοχή για στρατιωτικές ενέργειες λίγα λεπτά πριν την έναρξή τους.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντιζαρίκ είπε στο Al Jazeera:

Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες και τα δύο μέρη να επιστρέψουν σε έναν συνεχή διάλογο για να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις.

Υπενθυμίζουμε πως ο αρμένικος θύλακας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρισκόταν εδώ και περίπου 9 μήνες αποκλεισμένος από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, με τους κατοίκους να βιώνουν μία σκληρή ανθρωπιστική κρίση ελλείψει βασικών αγαθών.

Η κατάσταση είχε αρχίσει να κλιμακώνεται ήδη από αρχές Σεπτέμβρη, όταν και άρχισε να παρατηρείται έντονη στρατιωτική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα η Αρμενία είχε ανακοίνωσε κοινά γυμνάσια με τις ΗΠΑ. Όπως όλα δείχνουν ως τώρα, βρισκόμαστε πιθανώς στην έναρξη ενός νέου πολέμου στην περιοχή του Καυκάσου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα