ΑΘΗΝΑ
16:02
|
05.05.2024
Παγκόσμιας εμβέλειας η αποψινή ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν έλειψαν οι μπηχτές για την Ελλάδα μέσω Ανατολικής Μεσογείου.
Τούρκος Πρόεδρος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε, όπως αναμενόταν, η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Έκανε μεταξύ άλλων εκτενείς αναφορές στις ανάγκες ανοικοδόμησης της χώρας του μετά τον σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου, χαρακτήρισε αποτυχημένο το μοντέλο ομοσπονδίας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό προτείνοντας αναγνώριση της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, απαίτησε σεβασμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο (σε μία έμμεση αναφορά παζαριού με την Ελλάδα), πρόοδο στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ δικαιολόγησε τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων σε Βόρεια Συρία και Ιράκ λόγω τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το ΡΚΚ.

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ισλαμοφοβία, την ξενοφοβία αλλά και στις φυσικές καταστροφές που έχουν γίνει κομμάτι «της καθημερινής ζωής». Ειδική αναφορά έκανε στον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, τους πάνω από 50.000 νεκρούς και τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε στη χώρα του και τη γειτονική Συρία.

Ευχαρίστησε τις δεκάδες χώρες που έστειλαν βοήθεια στην Τουρκία διαβεβαιώνοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών, μην παραλείποντας να επισημάνει την άμεση ανταπόκριση της χώρας του για βοήθεια στη Λιβύη μετά το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Ντάνιελ.

Θα εντείνουμε τις προσπάθειες να τερματίσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία με διάλογο, ευλογώντας στη συνέχεια τα «γένια» του για την προηγούμενη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ της Τουρκίας του ΟΗΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας τονίζοντας ότι χάρη σε αυτή αποτράπηκε διεθνής επισιτιστική κρίση.

«Έχουμε ένα νέο σχέδιο…με σκοπό να συμβάλλουμε στη διεθνή ειρήνη και ευημερία» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, για να μιλήσει στη συνέχεια για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία στην οποία ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλλει τουλάχιστον τρεις φορές…

«Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ανθρώπων» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος τονίζοντας πως ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη χώρα του έπληξε και τη Συρία εντείνοντας την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος.

Διαβεβαίωσε (σιβυλλικά…) ότι δεν θα αφήσει στην τύχη της τη Βόρεια Συρία (εκεί που έχει εισβάλλει ο τουρκικός στρατός) ενθαρρύνοντας τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία να επιστρέψουν όπου το ευνοούν οι συνθήκες.

Ισχυρίστηκε ότι «ο συριακός λαός ταλανίζεται» από «τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ» ενώ «διάφορες συνέπειες» από τη δράση αυτών των οργανώσεων «έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τελευταία και σε άλλες χώρες όπως το Ιράκ».

«Έχουμε σιχαθεί την υποκρισία διαφόρων πλευρών που χρησιμοποιούν την κατάσταση σε Μέση Ανατολή και ειδικά σε Συρία και Ιράκ απέναντι στη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων και μισθοφόρων που χρησιμοποιούνται σε συγκρούσεις διά αντιπροσώπων»  στην ευρύτερη περιοχή  αλλά και σε άλλες περιοχές όπως το Σαχέλ της Αφρικής, είπε σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά προς τις ΗΠΑ.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής…γι’ αυτό λέμε πως πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι οργανισμοί για να εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση όλων των μελών… ΄Ενας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων στην περιοχή.

«Κανείς δε θα πρέπει να αγνοεί τα δικά μας δικαιώματα» είπε ο Ερντογάν, λέγοντας πως καταβάλει «προσπάθειες για βιώσιμη λύση στο κυπριακό» που πλέον «δεν μπορεί να υπάρξει στο μοντέλο ομοσπονδίας». Επανάφερε δε ζήτημα αναγνώρισης της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, διαβεβαιώνοντας στη συνέχεια πως η κυβέρνησή του καταβάλλει «ειλικρινείς προσπάθειες» για ειρήνευση ακόμη και στην Υεμένη.

«Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο πρόσφατα αναπτύσσονται στη βάση αμοιβαίου οφέλους και συμφέροντος» είπε σε άλλο σημείο, κάνοντας σύντομη αναφορά στην ανάγκη λύσης του παλαιστινιακού και στον αγώνα τους για τα δικαιώματά του στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Δίχως παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 θα είναι δύσκολο για το Ισραήλ να δει βελτίωση στις σχέσεις του στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε ο Ρ.Τ. Ερντογάν.

Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Τουρκίας για εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας που «έχουν οξυνθεί τελευταία» συμπληρώνοντας πως αναμένει από την Ε.Ε. να αρχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της «απέναντι στη χώρα μας».

Δεν ξέχασε ούτε τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μιλώντας για σχέσεις της χώρας του που ενισχύονται με το πέρασμα του χρόνου, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να βρεθούν «αφρικανικές λύσεις σε αφρικανικά προβλήματα» αλλά και στην Ασία τονίζοντας ιδιαίτερα τις ιστορικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα