ΑΘΗΝΑ
19:13
|
05.05.2024
Αυτή τη στιγμή γυναίκες κάθονται μόνο στα 82 από τα 542 καθίσματα της Λοκ Σαμπά.
Η σημερινή συνεδρίαση της Λοκ Σάμπα είναι πρώτη που διεξάγεται στο νέο της κτίριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ινδική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την εφαρμογή ποσόστωσης, ώστε να διατίθενται περισσότερες θέσεις για τις γυναίκες στα εθνικά και πολιτειακά νομοθετικά σώματα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, προέτρεψε τους βουλευτές να εγκρίνουν ομόφωνα το νομοσχέδιο.

«Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του [πρώην πρωθυπουργού] Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, το νομοσχέδιο για την ποσόστωση γυναικών εισήχθη αρκετές φορές, αλλά δεν υπήρχε πλειοψηφία για να περάσει και εξαιτίας αυτού, αυτό το όνειρο παρέμεινε ημιτελές. Σήμερα, ο Θεός μου έδωσε την ευκαιρία να το προωθήσω», δήλωσε ο Μόντι σε ομιλία του στην νέα αίθουσα της Κάτω Βουλής.

Χθες, ο Μόντι μίλησε ενώπιον των βουλευτών της Ινδίας, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πενθήμερης ειδικής συνεδρίασης. Η χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο παλιό κτίριο του ινδικού κοινοβουλίου, ενώ η σημερινή είναι η πρώτη που γίνεται στο νέο του κτίριο.

Διαβάστε ακόμα:

Το νομοσχέδιο, με στόχο τη διάθεση σε γυναίκες του ενός τρίτου των εδρών στην κάτω βουλή του εθνικού κοινοβουλίου και στις πολιτειακές συνελεύσεις, παρουσιάστηκε στη Λοκ Σάμπα, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ινδίας, Αρτζούν Ραμ Μέγκβαλ.

Οι γυναίκες καταλαμβάνουν λίγο περισσότερο από το 15% της Κάτω Βουλής με 82 να υπηρετούν ως μέλη του κοινοβουλίου στην 545μελή Λοκ Σάμπα.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο», είπε ο Μέγκβαλ κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι η υπό την ηγεσία του Μόντι κυβέρνηση έχει κάνει ένα «επαναστατικό βήμα» προς όφελος των γυναικών στην Ινδία.

Η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ανουπρίγια Πατέλ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ANI ότι το νομοσχέδιο θα ανοίξει το δρόμο για «ανάπτυξη υπό την ηγεσία των γυναικών» στην Ινδία.

«Είναι σημαντικό οι γυναίκες μας να γίνουν εκλεγμένες αντιπρόσωποι και να συμβάλλουν σε συζητήσεις για νόμους που είναι προς όφελος της χώρας μας, ενώ παράλληλα μοιράζονται τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους. Θα πρέπει να μπορούν να συμβάλλουν στη νομοθετική διαδικασία», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το υπουργικό συμβούλιο της Ένωσης, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων στη χώρα, συνεδρίασε υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μόντι. Το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε για πάνω από μιάμιση ώρα και τελικά ενέκρινε το νομοσχέδιο. Αυτή η απόφαση ακολούθησε την πρόσφατη έρευνα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας σχετικά με την ασάφεια της κεντρικής κυβέρνησης σχετικά με την εκπροσώπηση των γυναικών στο νομοθετικό σώμα μόλις έναν μήνα πριν.

Από την πλευρά του, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ινδίας, το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο αποτελεί δικό του παιδί. Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, γνωστό ως Νομοσχέδιο για το Σύνταγμα (108η Τροποποίηση), που ονομάζεται επίσης Νομοσχέδιο για την Ποσόστωση των Γυναικών, ψηφίστηκε αρχικά στην Άνω Βουλή του κοινοβουλίου, τη Ράτζια Σάμπα, τον Μάρτιο του 2010. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν πέρασε τότε από την Λοκ Σάμπα.

«Εάν η κυβέρνηση εισαγάγει αύριο το νομοσχέδιο για την ποσόστωση για τις γυναίκες», υποστήριξε στο X (πρώην Twitter) ο επικεφαλής του κόμματος του Κογκρέσου, Π. Τσινταμπάραμ, «θα είναι μια νίκη για το Κογκρέσο και τους συμμάχους του».

Άλλα στελέχη του Κογκρέσου επέκριναν την κατάθεση του νομοσχεδίου ως καθυστερημένη. «Γιατί ο Μόντι περίμενε σχεδόν 10 χρόνια για να προχωρήσει αυτό; Επειδή το 2024 είναι προ των πυλών», δήλωσε στο ANI ο Καπίλ Σιμπάλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα