ΑΘΗΝΑ
05:54
|
28.04.2024
«Γιατί θα χρειαζόταν μια έρευνα, αν όλα είναι προφανή για εμάς;», δήλωνε σχετικά με το συμβάν ο κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ.
Καταστήματα της Κοσταντίνιβκα στιγμές πριν την έκρηξη της 6ης Σεπτεμβρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια θανατηφόρα έκρηξη σε μια πολυσύχναστη αγορά στην υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας πόλη Κοσταντίνιβκα (στα ουκρανικά) του Ντονιέτσκ στις αρχές του μήνα προκλήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσε η Ουκρανία, ανέφεραν σήμερα, μετά από έρευνα μιας ομάδας δημοσιογράφων τους, οι New York Times.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι η έκρηξη της 6ης Σεπτεμβρίου, που σκότωσε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο.

Το συμβάν έλαβε χώρα τη μέρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε το Κίεβο για ανακοινώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια.

«Τα στοιχεία που συλλέγονται και αναλύονται από τους New York Times, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων πυραύλων, δορυφορικών εικόνων, μαρτυριών και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποδηλώνουν έντονα ότι το καταστροφικό χτύπημα ήταν το αποτέλεσμα ενός παρεκκλίνοντος ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας που εκτοξεύτηκε από ένα σύστημα εκτόξευσης Buk», ανέφερε το δημοσίευμα των NYT.

Η έρευνα των NYT επικαλείται εμπειρογνώμονες της αεράμυνας, σύμφωνα με τους οποίους, οι πύραυλοι, όπως αυτός που έπληξε την Κοσταντίνιβκα, μπορεί να βγουν εκτός πορείας για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης μιας ηλεκτρονικής δυσλειτουργίας ή ενός πτερυγίου πλοήγησης που έχει καταστραφεί ή αποκοπεί κατά την εκτόξευση.

Οι NYT αναφέρουν ότι το υλικό από κάμερα ασφαλείας δείχνει ότι ο πύραυλος πέταξε στην Κοσταντίνιβκα από την κατεύθυνση του εδάφους που ελέγχεται από την Ουκρανία και όχι από πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Οι New York Times ανέφεραν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι λίγα λεπτά πριν από το χτύπημα, ο ουκρανικός στρατός είχε εκτοξεύσει δύο πυραύλους εδάφους-αέρος προς το ρωσικό μέτωπο από την πόλη Ντρουζκόβκα, 16 χλμ. βορειοδυτικά της Κοσταντίνιβκα.

Παρατέθηκαν επίσης οι μαρτυρίες δύο ατόμων που είπαν ότι είδαν τους πυραύλους να εκτοξεύονται από την Ντρουζκόβκα προς την κατεύθυνση της ρωσικής πρώτης γραμμής εκείνη την ώρα. Ένας φέρεται να είπε μάλιστα ότι οι πύραυλοι πήγαν προς την κατεύθυνση της Κοσταντίνιβκα.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι μετρήσεις των οπών που προκλήθηκαν από την έκρηξη και των θραυσμάτων που βρέθηκαν στο σημείο ήταν σύμφωνες με τον πύραυλο 9M38, ο οποίος εκτοξεύεται από το κινητό αντιαεροπορικό όχημα Buk.

Το σύστημα Buk χρησιμοποιείται τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την έρευνα. Βοηθός του ουκρανικού προέδρου δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Οι New York Times επικαλούνται έναν εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ότι η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας ερευνά το περιστατικό και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω.

Ένας εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας παρέπεμψε το Reuters στο σχόλιο που δόθηκε στους New York Times.

Από την πλευρά της, η Ukraynska Pravda, επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο ουκρανικός στρατός δε χρησιμοποιεί συστήματα Buk.

«Σε τι θα χρειαζόταν μια έρευνα;»

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής Bild, Τζούλιαν Ρόπκε και η ομάδα ανάλυσης πληροφοριών CIT, είχαν μιλήσει για πύραυλο που ήρθε από την πλευρά της Ουκρανίας λίγο μετά το περιστατικό.

Η ουκρανική κυβέρνηση σχολίασε τότε ότι θεωρούσε ότι η ρωσική υπαιτιότητα ήταν αναμφίβολη.

«Γιατί θα χρειαζόταν μια έρευνα, αν όλα είναι προφανή για εμάς;», δήλωσε λίγες μέρες μετά ο κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ.

«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε κάθε κομμάτι συντριμμιών επειδή κάποιος βγήκε και είπε: “Ξέρετε, η Ουκρανία επιτίθεται στον εαυτό της”;», δήλωσε.

Αποκάλεσε οποιοδήποτε άλλο σενάριο, συμπεριλαμβανομένου ενός ουκρανικού λάθους, «γελοίο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα