ΑΘΗΝΑ
21:30
|
27.04.2024
Αποδέχονται τις προτάσεις της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής που προβλέπουν αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών και απόσυρση των Αρμενικών στρατευμάτων.
Συνάντηση των δύο πλευρών αύριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός, μετά από ένα 24ωρο μαχών, και να αποδεχθούν τις προτάσεις της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής, μετέδωσε το μέσο ενημέρωσης 24News με έδρα το Γερεβάν, επικαλούμενο το κέντρο πληροφοριών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Μια ανάλυση των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν δείχνει ότι στόχος είναι να διαιρεθεί το Αρτσάχ (η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη βιωσιμότητά του. Επί δύο ημέρες, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αρτσάχ αντιστάθηκαν γενναία στις επιθέσεις ενός εχθρού που υπερτερεί σημαντικά και έχει πολύ περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, και παρόλα αυτά κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στον εχθρό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να λάβει επαρκή μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου και την επίλυση της κρίσης. Τούτου λεχθέντος, οι αρχές της Δημοκρατίας του Αρτσάχ αποδέχονται την πρόταση κατάπαυσης του πυρός της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι επετεύχθη επίσης συμφωνία για τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών του στρατού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την απόσυρση των υπόλοιπων μονάδων των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη ζώνη ανάπτυξης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Η Αρμενία δεν συμμετείχε με κανέναν τρόπο στο κείμενο της εκεχειρίας που υπογράφηκε για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και δεν συμμετείχε στις συζητήσεις, ανέφερε από την πλευρά του ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικολ Πασινιάν.

«Το κείμενο αναφέρει την “απόσυρση μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας”. Αυτό το γεγονός δεν είναι κατανοητό για εμάς, έχουμε πει πολλές φορές ότι από τον Αύγουστο του 2021, η Αρμενία δεν έχει στρατό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», τόνισε. Παρόλα αυτά όπως ανέφερε το Γερεβάν λαμβάνει υπόψη του τις σχετικές εξελίξεις.

Σημείωσε δε, ότι η αναφορά του ονόματος του Δημοκρατίας της Αρμενίας σε ένα κείμενο που δεν έχει καμία σχέση με την Δημοκρατία της Αρμενίας, δικαιολογεί τη χθεσινή του υπόθεση ότι ένας από τους κύριους στόχους αυτής της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν είναι η εμπλοκή του Γερεβάν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, η Ρωσία ζήτησε άμεση επιστροφή στη συμφωνία που υπέγραψαν η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, η οποία τερμάτισε τον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να επιστρέψουμε αμέσως στη συμμόρφωση με τις τριμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν σε ανώτατο επίπεδο το 2020-2022, οι οποίες καθορίζουν όλα τα μέτρα για μια ειρηνική λύση στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε δήλωση που μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η εκεχειρία επιβεβαιώθηκε και από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, ενώ, όπως αναφέρουν αζέρικα μέσα, μια πρώτη συνάντηση για να συζητηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στην πόλη Γέβλακ του Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα, πρώην ανώτατο στέλεχος της αρμενικής διοίκησης της αποσχισθείσας περιοχής, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών σχεδόν 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, πληροφορίες που παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, πέραν του αριθμού των 32 νεκρών που αναφέρουν οι περισσότερες πηγές.

«Αυτός είναι ένας μεγάλος πόλεμος – το Αζερμπαϊτζάν έχει ξεκινήσει μια πλήρη επιχείρηση», είπε ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, κάνοντας λόγο για μια «τυπική επιχείρηση εθνοκάθαρσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα